Bionext gaat strijd aan tegen patent op zaden

0

Steeds vaker vragen grote internationale bedrijven patent aan op natuurlijke eigenschappen van groenten. Dit gaat bijvoorbeeld over eigenschappen die een plant minder gevoelig maken voor bepaalde ziektes en plagen.

Zo is er patent verleend aan een bedrijf dat paprika’s heeft ontwikkeld met een natuurlijke afweer tegen de witte vlieg, een schadelijk insect. Deze eigenschap komt van een wilde paprika uit Jamaica. Toch claimt het bedrijf dat het hún uitvinding is…

Door het patent wordt één bedrijf eigenaar van alle zaden, vruchten en planten die deze natuurlijke afweer in zich hebben. Met als gevolg dat andere bedrijven de paprikarassen met deze eigenschap niet meer vrij mogen gebruiken voor ontwikkeling van nieuwe (sterkere of betere) groenterassen. En dat terwijl deze eigenschap dus gewoon uit de natuur komt.

Wat zijn de gevolgen?

De ontwikkeling van nieuwe rassen wordt geremd, terwijl dit hard nodig is om rassen bestand te maken tegen bijvoorbeeld klimaatverandering. Zaadbedrijven die geen toegang hebben tot gepatenteerde eigenschappen worden uit de markt gedrukt. Er blijven dus minder zaadbedrijven over. De controle over de wereldwijde zaad- en voedselproductie komt bij enkele multinationals te liggen, stelt Bionext, waar ze zich zich hard maken voor een voor méér duurzame biologische voeding en landbouw.

Doordat deze macht bij multinationals komt te liggen zal de diversiteit aan groenten (bijvoorbeeld tomaat, broccoli ect.) en rassen (soorten tomaten ect.) afnemen en zullen de prijzen stijgen. Dat betekent dus minder keuze op het land en op je bord.

Stop de patenten op natuurlijke eigenschappen

Er zijn al meer dan honderd patenten op natuurlijke eigenschappen van planten verleend en meer dan duizend zijn aangevraagd. Om dit proces te stoppen moet de Europese octrooiwet worden aangepast. Patenten staan dit voorjaar hoog op de politieke agenda in Brussel dus roept Bionext op tot actie!

En met succes…

Bionext lanceerde ‘De Grootste Zaadbank van Nederland‘ en mobiliseerde met deze campagne de biologische sector in Nederland om hen te wijzen op het gevaar van patenten op natuurlijke eigenschappen van planten. Door als consument of winkelfiliaal actiezaden in huis te nemen ontstaat een grote back-up van deze bijzondere rassen.

Om de campagne en lobby samen met andere Europese partners te voeren was voor deze fase 50.000 euro nodig. Via crowdfunding is het gelukt om dit bedrag binnen zes weken binnen te halen door de inzet van 2700 filiaalhouders, honderd verkooppunten, vele medepartners en donateurs. Filiaalhouders zijn nu in het bezit van 55.000 zadenzakjes van bedreigde groenten om in hun vriezer onder te laten duiken of om uit te zaaien.

Campagne gaat door: noodzaak blijft

De campagne degrootstezaadbank.nl gaat gewoon door. Bavo van den Idsert, directeur Bionext: “Ons politieke doel is immers nog niet bereikt. Wij zijn pas tevreden als er in Europa geen patenten meer worden verleend op natuurlijke eigenschappen van planten. Daarom blijft Bionext samen met de biologische sector actie voeren om onze zaden te bevrijden van octrooien.” Bionext gaat verder met nieuwe acties om de maatschappelijke druk op de Europese politiek en het Europees Octrooi Bureau hoog te houden. Daar blijft geld voor nodig om campagnes in Nederland te houden en in andere EU lidstaten te stimuleren, bezwaarprocedures te blijven voeren en te lobbyen bij het Europees Octrooi Bureau. Donaties zijn nog steeds welkom op: https://crowdfunding.bionext.nl/project/degrootstezaadbank.

Bij een donatie vanaf €15 ontvang je een setje zaden van vijf door patenten bedreigde groenten of koop in de winkel een setje voor €3,95.

Bron: Bionext

Foto: Oregon State University (Flickr, CC BY-SA)

Comments are closed.