Browsing: Wies Teepe

Wies Teepe
0

‘On’kruid en recepten met vlier

“Dat is toch onkruid, dat kun je toch niet eten?” Dit hoort Wies Teepe heel vaak op wandelingen, excursies en workshops Eten uit de Natuur als ze wijst naar een smakelijke eetbare plant. Maar als je nadenkt over onze voorgeschiedenis als oermens, dan wordt het ineens vanzelfsprekend, want voordat de mens ongeveer 12.000 jaar gelden aan landbouw ging doen, kwam al ons voedsel natuurlijk uit de wilde natuur. Wilde planten zijn de voorouders van onze huidige groentes. In deze blog lees je er meer over en een aantal recepten om van vlierbloesem te maken.

Wies Teepe
0

Lengende dagen kan je horen, zien en voelen

Nu de dagen weer in een rap tempo (4 minuten per dag!) langer worden, merk je de gevolgen aan alles in de natuur. ’s Morgens begint het al, de vogels zingen nu op hun mooist. Hun pijnappelklier registreert het langer worden van de dagen en maakt hormonen waardoor ze gaan zingen, zoeken naar een partner, nesten bouwen en al die dingen die horen bij de lente. Ook bij ons mensen heeft het langer worden van de dagen effect, namelijk op ons dag-nachtritme. Had je al gemerkt dat je vroeger wakker wordt? Lees er meer over in deze blog van Wies Teepe.

Wies Teepe
0

Winterse verschijnselen – deel 2

In december hadden we koude dagen maar ook veel dagen met zon. Het leuke was dat je voor Kerst alweer jonge blaadjes zag verschijnen aan de kruiden onder de bomen. Als alle blad van de bomen is afgevallen komt er veel meer zonlicht op de bodem. Daarvan profiteren zevenblad, madelief en hondsdraf, zoals te zien is op de foto’s in deze blog van Wies Teepe.

Wies Teepe
0

Winterse verschijnselen

Vorige week woensdagochtend waren alle planten en bomen in het Oosterpark bedekt met ijsnaaldjes. Alles lijkt stil te staan als het zo koud is. Toch is er veel te zien als je op pad gaat en goed om je heen kijkt. De kou geeft mooie en curieuze ijsafzettingen op planten, zoals te zien op de foto’s in deze blog.

Wies Teepe
0

Voorbereiding op de winter

De winter komt eraan en ieder bereidt zich daar op zijn eigen manier op voor. Ook planten en kruiden bereiden zich voor op de komende winter.

Gezonde recepten lijsterbes
0

Heerlijke lijsterbesgelei

De bessen van de lijsterbes zijn eetbaar, maar niet iedereen houdt ervan want ze zijn nogal bitter. Het helpt als er nachtvorst overheen gaat, de bitterstoffen worden dan deels omgezet in zoet. Dat werkt namelijk als antivries. Net als bij de boerenkool zoals bekend. Voor wie van bitter houdt is dit een lekkere snack, gelei op een blokje kaas.

Wies Teepe Wildplukken
0

Duurzaam wildplukken, hoe doe je dat?

Wildplukken is een hele aantrekkelijke en spannende bezigheid, maar er komt nogal wat bij kijken om het goed te doen. Het is belangrijk om de eetbare en lekkere planten te leren kennen en herkennen. Dan moet je de juiste delen in het goede seizoen plukken. Maar vooral van belang is duurzaam te plukken. Zodat de plant niet in zijn voortbestaan wordt bedreigt en je het volgende jaar terug kunt komen om weer van dezelfde plant te plukken. Je wilt niet dat de dieren die van deze plant afhankelijk zijn van honger omkomen. Bioloog Wies Teepe geeft in deze blog tips.

1 2