Echte helpers in je moestuin

0

Nu het stilaan warmer wordt, de eerste groentjes hun kop boven het zand steken en er terug wat leven in de moestuin komt, is het tijd om uit te kijken naar helpers in je moestuin. Want je mag nog zo geoefend en betrokken zijn bij je plantjes, er liggen altijd wel kapers op de kust die niet nee zeggen tegen een lekker blaadje sla. Hoe zorg je er nu voor dat de juiste helpers je moestuin/tuin een bezoekje brengen?

Hier in België kwam dit weekend opnieuw het debat rond glyfosaat en pesticiden in een stroomversnelling. De stof mag niet meer gebruikt worden door particulieren, enkel door professionelen. Als je weet dat 90% van deze schadelijke pesticiden gebruikt worden door de professionele sector, dan weet je dat het slechts een druppel op een hete plaat is. Ook al zijn de onderzoeken niet altijd even eenduidig, mijn gezond verstand zegt me dat ik zulke producten beter niet gebruik.

Iets dat met het grootste gemak planten of onkruid kan uitroeien is niet gezond. Daarom gebruik ik het ook niet in mijn moestuin. Ik ga op zoek naar alternatieven om onkruid en vooral schadelijke beesten weg te houden.

Natuur moet je met natuur bestrijden. Dat is het meest logische en het meest ecologische. Om dat te doen moet je ervoor zorgen dat je de juiste dieren en insecten naar je moestuin lokt. Heb je last van slakken? Zorg er dan voor dat je egels of vogels naar je moestuin krijgt. Let in dit geval wel op dat je lekkernijen voor vogels zoals rode bessen, aardbeien, scheuten van erwten voldoende afdekt. Wat ook helpt zijn nematoden. Kleine aaltjes die in de bodem zitten en slakken op een natuurlijke manier bestrijden.

Heb je last van bladluizen? Dan is het tijd voor lieveheersbeestjes en dan vooral de larven ervan. Eén larve kan tot 5000 bladluizen opeten. Niet mis voor een beestje van amper een centimeter groot. Wat ook helpt tegen bladluizen is het zaaien van Oost-Indische kers. Een enorm dankbare plant die volledig eetbaar is, maar waar bladluizen ook dol op zijn. Zo laten ze je andere planten met rust en doen ze zich tegoed aan Oost-Indische Kers.

Ook spinnen zijn nuttig voor je moestuin. Zelfs voor de grootste arachnofoob. Zij maken netten waar ze schadelijke vliegen en muggen in vangen. En moest je in je moestuin toevallig regenwormen tegenkomen, juich dan vooral heel luid. Dit is ook een enorm nuttig dier in je moestuin. Ze houden je grond luchtig en zorgen voor extra compost. Bovendien duidt de aanwezigheid van de regenworm op een goede bodem. Dat hommels en bijen ook nuttig zijn, hoef ik niet meer te verduidelijken.

Hoe krijg je zoveel mogelijk nuttige dieren in je moestuin?

Door diversiteit in je tuin/moestuin. Zorg voor nestkastjes en wintervoer om vogels aan te trekken. Egels en merels houden dan weer van een takkenwal, doornige struiken, een composthoop of een vijvertje. Nuttige kevers, spinnen, oorwormen,… komen graag naar je tuin als er veel plekken zijn om weg te kruipen. Een mooie mulchlaag hebben ze bijvoorbeeld heel graag.

Vliegende helpers trek je aan met een mooie variëteit aan bloemen die veel nectar en stuifmeel bevatten.

Zo, nu weten jullie wat doen deze maand. Ik hoop op veel bezoekers in jullie tuin deze zomer!

Robby Sallaets
www.groentenuitedegem.be

 

Comments are closed.