Er staat een paard in de gang

0

Bij wijze van spreken, want Misty had zeker geen carnaval gevierd. Als bedaarde dame van 21 jaar doe je niet zo gek meer. Toch was zij niet zonder kleerscheuren de nacht doorgekomen.

Wat er gebeurd was? Geen idee. Maar Misty stond mooi met de mond vol tanden, of nauwkeuriger gezegd met een gebroken kaak.

Gebroken kaak

En daarvoor belde de eigenaresse mij. Om het herstel van een gebroken kaak te begeleiden. De voorzijde van de onderkaak was aan twee zijden gebroken en de kaak hing er los bij. En dat is lastig als je weet hoe de onderkaak van een paard beweegt bij eten. Dat laatste was dus niet mogelijk.

‘Ik schrok me een hoedje toen ik vanmorgen in de stal kwam. In eerste instantie had ik niets door hoor, hoewel Misty er wel een beetje triest bij stond’. De eigenaresse opende de box om te kijken waarom Misty met een hangend hoofd en er een beetje treurig bij stond. Er lag veel bloed op de grond.

‘Al snel werd me duidelijk dat er iets met haar mond was. Ze stond een beetje raar te smakken’. Bij nader onderzoek bleek de voorzijde van de onderkaak volledig los te hangen. ‘Ik denk dat ze ergens achter is blijven hangen en zich losgerukt heeft, maar zeker weten doe ik dat natuurlijk niet’.

Paard MistyWalhalla voor rustige Misty

Misty en haar stalgenoten hebben een walhalla bij hun eigenaren. Een prachtige stal in de grote achtertuin met aangrenzend een weiland. ‘s Avonds gaan alle paarden op stal om ‘s morgens met z’n vieren weer heerlijk in de wei te vertoeven. Misty doet het een beetje rustig aan, zoals een wijze en rustige dame van 21 jaar betaamt. Verbazend dat dit Misty was overkomen, omdat juist zij zo rustig is. ‘Bij een van de andere paarden had het me niet verbaasd, want er zitten een paar doerakken bij.’

Op stalbezoek

Omdat er geen paard bij mij in de gang past, qua ruimte dan, ging ik op weg voor een stalbezoek. Het was de dinsdagochtend na het carnavalsweekend, waarin het ongeval gebeurd was. De dierenarts was direct gebeld, maar kon pas maandag komen.

Eten, met een kaak die op twee punten gebroken is, was onmogelijk voor Misty. Met vloeibare voeding was het weekend doorgeworsteld om op maandag te horen dat de mogelijkheid bestond dat de kaak af zou sterven als de breuk niet herstelde.

Samenwerking dierenarts en homeopaat

Om de botuiteinden bij elkaar te houden werd een circlage, een soort beugel, aangebracht. Helaas waren de vooruitzichten niet erg veelbelovend. Een twee dagen oude breuk bij een ouder dier waar het herstelvermogen mogelijk niet optimaal meer is beloofde niet veel goeds. En wat dan? Dan zou een deel van de onderkaak verwijderd moeten worden. ‘Maar dat zou ik geen leven vinden voor mijn paard’ vond de eigenaresse van Misty. En dat was ik met haar eens. Die breuk moest en zou goed komen met behulp van homeopathie.

De homeopathische behandeling werd gestart met een middel voor het fysieke en mogelijk geestelijke trauma, gevolgd door een middel wat het herstel van botbreuken bespoedigt. En dat ging de goede kant op. Misty kon weer eten, knabbelde zelfs wat op het hooi en stond er weer vrolijk bij. Wilde weer mee de wei in, maar koos ook voor haar rust als ze het jonge spul zat was. Echt een verstandige dame.

Na verloop van tijd stagneerde het herstel en er bleef wat beweging in de breuk. Er moest meer gang in het herstel komen. Daarom koos ik voor een gelijkend, maar dieper werkend middel. De chronische variant voor het herstel van botbreuken van het eerder gegeven middel. Het moest en zou lukken. En dat deed het!

Inmiddels is dit alweer een jaar geleden. Misty loopt weer als een jonge godin met haar volledig herstelde kaak in de wei. Geen carnaval meer voor haar, maar lekker kijken naar de capriolen van het jongere grut.

Deze blog is geschreven door Mirjam Kooy – Klassieke homeopathie voor dieren

 

Comments are closed.