Eten op een bananenblad

0

Rituelen lijken vaak eenvoudig, maar ze hebben een mooie verborgen betekenis en wijsheid. Bijvoorbeeld, eten met je hand is een gewoonte bij vele Indiërs. Ik ben er ook mij opgegroeid. Nog steeds eet ik graag met mijn hand, het eten smaakt echt anders, is mijn ervaring. De gewoonte om met de hand te eten, komt nog steeds voor bij Indiërs over de hele wereld.

In Zuid-India bijvoorbeeld, worden speciale maaltijden geserveerd op bananenbladeren. Daarbij, is de gewoonte om een groot blad te gebruiken als ‘serveer’ schaal. De bananen bladeren worden ook gebruikt als ‘wikkels’ (zegge de wraps van nu) bij grillen en bakken. In deze blog vertel ik meer over het eten op een bananenblad. Een heerlijke traditie!

Volgorde

Het eten op een bananenblad kent ook een volgorde, startend vanuit de Macronutriënten: eerst koolhydraten (rijst), dan de proteïnen (dal), dan ijzer rijke groenten en als laatste Vet. In deze volgorde wordt het eten ook opgediend en gegeten. Traditioneel is ook dat je op de grond zit op een matje, in de lotushouding, en je eten opeet. Het is gezegd dat het eten vanaf een bananenblad hygiënisch en gezond is en iedereen gelijkwaardig maakt.

Voordelen

  • Een bananenblad heeft belangrijke nutriënten, die je lichaam ook binnen komen, doordat de nutriënten zich mengen met het warme opgediende voedsel op het blad
  • Vroeger waren er geen borden; bananenbladeren waren volop verkrijgbaar en ook praktisch was het handig, omdat ze lang genoeg zijn om al het eten op te serveren
  • De bladeren kun je naderhand gewoon weggooien en zijn milieu vriendelijk. Zelfs als
    de bladeren worden verbrand, wordt de ozonlaag niet benadeeld

Wetenschap

  • Bananenbladeren bevatten natuurlijke antioxidanten
  • Omdat er geen chemische reactie plaatsvindt, blijft de waarde van het voedsel in tact
  • Zittend op de vloer en je maaltijd opeten, zorgt er ook voor dat het eten efficiënt vervoerd wordt door het spijsverteringskanaal en teveel eten, wordt ook voorkomen

Ayurveda

  • De vijf gesloten vingers staan voor gratie en nederigheid
  • De vingers zijn verlengstukken van de vijf elementen: ruimte, lucht, vuur, water, aarde
  • De vingers verbeteren het eten voordat het lichaam binnenkomt en maakt ons bewust van de smaken

Tegenwoordig komt het eten op een bananenblad meer voor bij traditionele gebeurtenissen, zoals een bruiloft. In Nederland komt het weinig voor, hoewel een enkeling de bladeren laat overkomen uit het buitenland.  Ik vind het eten op een bananenblad een mooi voorbeeld van traditioneel eten in India. En, gelukkig komt het nog vaak voor.

Deze blog is geschreven door Nyantrie Jagesar.

Comments are closed.