Even voorstellen: Fred Penners

0

Slechts enkele weken nadat de dampen rondom de in nevelen gesluierde brouwketel zijn opgetrokken, kunnen wij al proeven van deze eeuwenoude drank… Bier, zoveel meer dan een ontspannend drankje.

Een brouwerij, werd vroeger een Panhuis genoemd, en de brouwer noemde men penner. Mijn diepgewortelde passie voor bier is, waarschijnlijk genetisch bepaald, terwijl ik de liefde voor natuur en het boerenleven van mijn ouders en grootouders heb meegekregen. Deze combinatie van factoren heeft er toe geleid dat ik in 2009 Stichting Brouwboerderij heb opgericht. Stichting Brouwboerderij doet onderzoek naar de geschiedenis van bier, historische brouwrecepten en bier en zijn gebruiken.

De kruiden en granen die wij bij ons onderzoek gebruiken voor het brouwen van historische bieren, worden hoofdzakelijk door onszelf gekweekt en geteeld. Wij zijn niet gecertificeerd, maar bij het kweken en telen proberen wij wel zoveel mogelijk volgens het biologisch dynamische gedachtegoed te werken. Respect voor de aarde, planten, dieren, mensen en milieu staan hierbij centraal.

Naast het, op kleinschalige wijze kweken en telen van grondstoffen voor historische bieren, lopen er ook een klein aantal dieren rond. Enkele hiervan behoren tot de zogenaamde zeldzame huisdier rassen. Door het houden van enkele zeldzame huisdier rassen of dieren die hier al eeuwen voorkomen, willen we ook ons steentje bijdragen voor het behoud van ons levend erfgoed.

Stichting brouwboerderij

Bij Stichting brouwboerderij smelten deze doelstellingen als van nature samen. De combinatie van brouwerij en boerderij kwam ook vroeger regelmatig voor. Men leeft en leefde volgens het ritme van de seizoenen. In de zomermaanden werkte men op het land en in de wintermaanden brouwde men bier. De grondstoffen voor de brouwerij verbouwde men zelf, en de tijdens het brouwproces vrijkomende afvalstoffen werden gebruikt als veevoer. En de mest van de veestapel werd weer op de akkers en in de groentetuin aangewend als voedingsstoffen voor de diverse gewassen. Op deze wijze ontstond er een eenvoudig kringloopsysteem.

Om onze kennis en liefde voor bier uit te dragen, zetten wij ons in om historische brouwrecepten weer tot leven wekken, oude gebruiken in ere te herstellen en bier weer op de menukaart zetten. Dit doen we onder andere door het verzorgen van bierproeverijen, brouwdemonstraties en de combinatie van bier en gastronomie weer onder de aandacht te brengen van bierliefhebbers, brouwers, koks en restaurants. Meer informatie over stichting brouwboerderij vind u op www.brouwboerderij.nl of op onze facebookpagina.

Via deze blog wil ik jullie een keer of 3 per jaar meenemen in de wondere wereld van het bier.

Fred Penners, Zytholoog, Biersommelier en voorzitter Stichting Brouwboerderij

Comments are closed.