Groenten kweken in een stad, is dat gezond?

0

Die vraag krijg ik wel vaker. Mensen zijn wat onzeker. En je kunt ze dat niet kwalijk nemen als je naar recente rapporten kijkt. De grond in steden blijkt vol koper, kwik en cadmium te zitten. Allemaal mooi meegenomen uit de rijke industriële historie. En dan zwijgen we nog over het fijne stof dat auto’s produceren en zomaar kan worden opgenomen door de planten die je wilt kweken.

Stel je voor dat je het fijne stof dat je elke dag inademt ook nog eens moet opeten? Wil je je eigen groenten kweken, dan laat je dus maar best een bodemanalyse uitvoeren en moet je alles minimum 3 keer wassen en dat telkens met proper water. Overdrijf ik nu of is dat de harde realiteit?

Gebruik vooral je gezond verstand

Eigenlijk maakt het niet uit waar je groenten gaat kweken, een bodemanalyse is nooit een overbodige luxe. Zo weet je tenminste of je grond nood heeft aan extra kalk of meststoffen en of er stoffen inzitten die er niet thuis horen. Al veronderstel ik dat de meeste mensen in een stad gewoon kweken in een bak met potgrond uit de winkel. Je groenten eens een keer extra wassen is ook maar een kleine moeite, dus geen reden om je daardoor te laten afschrikken. Dat doen mensen op den boerenbuiten ook.

Nee, kweek alstublieft groenten. Waar je ook woont. Gebruik gewoon je gezond verstand. Laat eerst even je bodem checken en kies (eventueel) voor planten die minder stoffen opnemen uit de lucht. Vooral bladgroenten zoals snijsla, spinazie, kervel…

Groenten uit eigen tuin

Nu hoor ik mensen al denken: “Ja, is dat nu wel echt veilig?” Oké, maar wat is het alternatief? Koop je groenten dan maar in de supermarkt, ik hou je niet tegen. Maar daar weet je al helemaal niet wat je koopt. Wie zegt dat de sla, paprika en tomaat daar niet gekweekt werd op een grond vol metalen? Of dat ze niet behandeld werden met verschillende soorten pesticiden?

Zo gaat het er immers aan toe in zadenbedrijven

Op de reguliere zadenbedrijven wordt er geoogst met machines, daarvoor mogen er dus geen onkruiden tussen de planten staan. Hun zaden zouden anders mee in de zakjes verdwijnen. Daarom worden de onkruiden een aantal dagen voor de oogst doodgespoten met herbiciden. Het is namelijk niet zo uitzonderlijk dat zaden en bijhorende bestrijdingsmiddelen samen verkocht worden, één van de marktleiders in zadenverkoop is tevens de verdeler van Round-up. Het ultieme kankerverwekkende bestrijdingsmiddel van onkruid.

Vervolgens krijgen de planten groeiregulatoren toegediend die er voor zorgen dat alle planten tegelijk rijp zijn zodat er maar een keer geoogst moet worden. Voor er geoogst wordt komen er nog ontbladeringsmiddelen aan te pas, van kale planten is het namelijk makkelijker zaden oogsten. Tenslotte worden de zaden omhuld met een laag fungiciden, om ze te beschermen tegen schimmelziektes.

In de biologische teelt daarentegen worden zaden manueel geoogst, het onkruid wordt met de hand verwijderd en er wordt twee- tot driemaal geoogst. De zaden worden niet behandeld met schoonmaak-, schimmelwerende of kiemremmende middelen. Klinkt toch niet veel beter dan zelf je groenten kweken in het fijne stof en tussen de metalen? Zaken waar je nota bene zelf vat op hebt.

Ga dus vooral door met groenten kweken. Ook in de stad. Het heeft niets dan voordelen.

  1. Je weet waar je groenten vandaan komen.
  2. Je bent ecologisch verantwoord bezig.
  3. Je spaart geld uit.
  4. Je brengt wat groen en leven in de stad.
  5. Je wordt er gelukkig van.

Meer pro’s dan contra’s. Het is gezonder om lekker te tuinieren en eigen kweek te eten dan je ernstig zorgen te maken over alle mogelijke risico’s die je als mens loopt wanneer je het niet zou doen.

Deze blog is geschreven door Robby Sallaets.

Comments are closed.