Het Superfoods ABC

0

Aardbei

Aardbeien bevatten nauwelijks calorieën en maken dus zelfs met wat suiker erbij van yoghurt en andere zuiveldesserts een festijn voor de slanke lijn. Met 60 mg per 100 gram zijn aardbeien sterk in het leveren van vitamine C, goed voor botten, tanden en tandvlees. Tevens houdt deze vitamine infecties op afstand en versnelt de wondgenezing. Daarnaast bevatten aardbeien veel vitamine B9 en door pectine, cellulose en andere vezels zijn aardbeien licht verteerbaar.
Let op: soms lokken de dopvruchtjes waar de aardbeien letterlijk mee bezaaid zijn een allergische reactie uit. Helaas, dan kan je deze heerlijke zomerkoninkjes niet eten!

Appel

‘Snoep verstandig, eet een appel’ geldt nog steeds als de waarheid. Appels zijn een belangrijke bron van voedingsvezels dat de kans op diverse soorten kanker aanzienlijk verkleint. Appels helpen ook de cholesterol te verlagen en als je appels eet verbetert het de stoelgang. Ook verkleint het de kans op Alzheimer als je elke dag een appel eet.

Artisjokken

Deze bijzondere bloemvormige groente wordt vooral geoogst in de periode tussen maart en mei, maar heeft in oktober een kleine opleving. Artisjokken bevatten veel vitamine C, vezels en antioxidanten. Bovendien bevatten ze weinig calorieën en eet je er niet snel te veel van. Artisjokken kun je stomen. Je kunt ook het hart verwerken in een herfstsalade. Gebruik dan geen boter of mayonaise, maar olijfolie en een zoutloze dressing.

Avocado

Deze vrucht bevat vetten. Het goede nieuws is dat dit voor het grootste deel enkelvoudig onverzadigde vetten zijn en die passen in een gezonde voeding. Nog meer pluspunten: advocado bevat vitamin B6, E, K en koper.

Bieten of kroten

De prachtige donkerrode kleur staat niet alleen prachtig op een bord, het laat ook zien dat deze groente vol zit met antioxidanten. Hierdoor zijn ze vergelijkbaar met granaatappels en blauwe bessen. Bieten of kroten zijn rauw te eten in een salade, maar kunnen ook verwerkt worden in een soep, stamppot of zelfs risotto.

Blauwe bes

Een bron van vitamin K en dat is goed voor de botten. Nog een voordeel: blauwe bessen zijn een gulle leverancier van vezels, die essentieel zijn voor een goede darmwerking.

Broccoli

Eet je graag broccoli? Fijn, want het is een super gezonde groente omdat broccoli de kwaliteit van je huid verbetert. Broccoli rijk is aan vitamine A, C en E. Deze vitamines beschermen je huid tegen de gevolgen van vervuiling en zon en ze verminderen rimpels. Je lichaam heeft vitamine D nodig om goed te functioneren. Broccoli is rijk aan vitamine A en K, die op hun beurt weer zorgen voor een effectievere aanmaak van vitamine D. Daarnaast draagt broccoli bij aan de verlaging van je cholesterol, je aderen sterker maakt, waardoor het je hart in een betere conditie houdt. Wist je dat broccoli er ook voor zorgt dat je minder gevoelig bent voor allergieën? Broccoli bevat ook heel veel vezels en dat is goed voor je spijsvertering. Het vermindert maagzuur, buikpijn en obstipatie. Dit is overigens niet bewezen: maar er wel wordt gezegd dat broccoli ook de kans op kanker verkleint. Broccoli bevat in ieder geval weinig calorieën, dus het helpt bij het afvallen. En het bevat veel vezels waardoor je er een vol gevoel van krijgt. De combinatie van calcium en vitamine K in broccoli je helpt je botten gezond en sterk te houden.

Framboos

Een van de gezondste snoepjes die er zijn. Deze vruchtjes zitten vol vitamine C, bevatten foliumzuur en ook nog eens veel vezels.

Kiwi

Bevat meer vitamine C dan de sinaasappel en is rijk aan vitamine K. Ook is kiwi een bron van foliumzuur. Vitamine C en foliumzuur zorgen mede voor een goede weerstand.

Paprika

Bevat vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Rood, geel en groen zijn alledrie rijk aan vitamine C. De gele, rode en oranje variant zijn ook een bron van vitamine B6 en foliumzuur.

Pompoenen

Pompoenen horen bij de herfst, maar veel mensen weten niet wat ze er in de keuken mee kunnen. Dat is zonde, want pompoenen zijn erg gezond. Een enkel kopje gepureerde pompoen bevat meer dan 200 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine A, wat essentieel is voor de ogen en het immuunsysteem. Daarnaast is pompoen rijk aan alfa- en betacaroteen, twee voedingsmiddelen die de kans op een langer leven vergroten. De zaden van een pompoen bevatten veel gezonde vetten en zijn geroosterd lekker als snack. De pompoen zelf kun je bijvoorbeeld verwerken in een soep, pizza, lasagne of stamppot.

Postelein

Postelein is erg lekker, maar ook heel gezond. Een groente die helaas niet iedereen kent. Verrassend genoeg bevat postelein meer omega3-vetten dan visolie, vooral zomerpostelein. Postelein is goed voor het hart en het helpt tegen depressies. Daarnaast bevat deze groente veel vitamine A, wat erg goed is voor het gezichtsvermogen. Ook is het een sterke antioxidant en bevat het foliumzuur en ijzer.

Radijs

Radijs is een groente die je zo kunt eten. Even afspoelen onder de kraan en knabbelen maar. Radijs vindt niet iedereen lekker, ze zijn erg uitgesproken van smaak. Maar gezond zijn ze wel! Radijs bevat veel vezels, waardoor andere voedingsstoffen beter verteerd worden. Van radijs ga je snel vol zitten, ze stimuleren de spijsvertering, waardoor radijs bekend staat als groenten die helpt om mee af te vallen. Ook helpt radijs kankercellen direct te elimineren, waardoor ze uitstekend past in een dieet tijdens een chemokuur.

Rode biet

Rode bieten stimuleren het immuunsysteem en bevatten veel vitamine C en foliumzuur. Rode bieten bevatten daarnaast weinig calorieën. De aanwezige koolhydraten zijn snel te verteren. Verder bevat rode biet mangaan. Mangaan is een mineraal dat zorgt voor een betere verwerking van vitamine C en B1 tijdens de spijsvertering. Samengevat: rode bieten zijn echte gezondheidsbommen!

Rucola

Wist je dat rucola in het wild groeit? Het hele jaar zijn er mensen die ze plukken in het gras. Niet zo gek, want rucola heeft een lekker pittige smaak! In rucola zit veel vitamine K, maar ook vitamine A en C zitten in rucola. Deze slag bevat veel voedingsstoffen en weinig calorieën, prima dus voor een dieet.

Sinaasappel

Ze staan bekend om hun vitamine C-gehalte. Ook zijn ze een bron van foliumzuur. De sinaasappel zorgt daardoor mede voor een goede weerstand.

Spinazie

Deze bladgroente heeft veel gezonds in zich: onder meer een indrukwekkende hoeveelheid vitamine K (goed voor de botten), foliumzuur en vezels. Spinazie versterkt de weerstand, vergroot lichamelijke prestaties en helpt kanker voorkomen. Spinazie bevat veel ijzer, wat erg belangrijk is voor de vorming van rode bloedlichamen en het zuurstoftransport in het lichaam. Een ijzertekort kan namelijk bloedarmoede veroorzaken. Maar, pas op, je moet het ook weer niet te veel innemen. Een ijzeroverdosis is giftig, veroorzaakt diarree en in het ergste geval zelfs dodelijk zijn. Dus eet spinazie met mate!

Spruitjes

In de winter kan ons lichaam wel een boost gebruiken. Zet spruitjes op het menu. Deze bevatten veel goede stoffen: vezels, foliumzuur en vitamine C en K.

Uien

Uien zijn het hele jaar door goed verkrijgbaar, maar zijn met name in de herfst erg voordelig. Uit onderzoek is gebleken dat ze de bloeddruk en het cholesterolgehalte in het lichaam verlagen en de kans op prostaatkanker verkleinen. Ook werken ze ontstekingsremmend. Uien zijn eigenlijk overal in en op te gebruiken: salades, soepen, omeletten, sausjes, brood en stamppotten.

Witlof

Witlof heeft diverse medicinale eigenschappen. Zo ontdekten Nederlandse wetenschappers dat witlof goed tegen malaria is. Daarnaast stimuleert witlof het spijsverteringsstelsel en helpt het de lever te ontgiften. En heb je last van constipatie, dan is witlof eten een prima middel!

Wortel

Het hoogseizoen van de wortel ligt tussen april en juli en wortel is een magere groente. Alom bekend is dat wortel goed is voor je ogen. Dit komt door het aanwezige bètacaroteen dat wordt omgezet in vitamine A, wat weer zorgt voor goed functioneren van de ogen. Daarnaast zorgt het voor een mooie huid en een betere werking van de darmen. Wortelen zijn goed voor je hart en stimuleren de productie van rode bloedlichaampjes.

Bronnen: Diverse bronnen, waaronder Groente en fruit, Albert Heijn, Hetkanwel.nl

Foto: Michael Stern (Flickr, CC BY-SA)

Comments are closed.