Hoe hou ik mijn basilicum uit de supermarkt in leven?

0

Oké, laten we eerlijk zijn, de zomer komt eraan, de tomaten zijn op hun best dus denkt iedereen: ‘Oh ja, zo’n basilicumplantje zou niet misstaan op mijn vensterbank. Ik koop dat, geef het voldoende zon, water en liefde en dan kan ik de hele lente en zomer genieten van verse pesto, tomaat-mozzarella en de beste Italiaanse tomatensaus.’

Vergeet het. Niemand slaagt er in om een basilicumplant uit de supermarkt langer dan 5 dagen in leven te houden. Als je dat toch lukt, heb je groenere vingers dan ik.

Zo gaat het mis

Basilicum is eigenlijk helemaal geen moeilijke plant om in leven te houden of te laten groeien. Het probleem is dat de plant uit de supermarkt ook gekweekt is voor de supermarkt en snelle consumptie. Wat je eigenlijk koopt is niet één basilicumplant, maar tot 20 kleine plantjes die onder artificieel licht gedwongen worden om een groeispurt in te zetten. Wat je in huis haalt is dus eigenlijk een uitgeputte babybasilicum. In hun zoektocht naar water, zon en liefde bij je thuis gaan ze beginnen wedijveren met elkaar en elkaar zo verzwakken. Dood.

Maar hoe laat ik mijn plantje uit de supermarkt toch overleven?

Daar is een oplossing voor. Haal het supermarktplantje uit de pot en verdeel het voorzichtig in vier door de wortels en kluit zand van elkaar te scheiden. Geef alle vier een aparte pot en genoeg water. Geef ze dan twee weken lang veel licht en liefde. Zo hebben ze tijd om op krachten te komen en heb je (als alles goed gaat) na een tijdje vier gezonde plantjes.

Toch nog wat goede raad

Laat basilicum uit de supermarkt links liggen. De simpelste oplossing is een plantje kopen bij een deftig tuincenter of zelf je basilicum zaaien en laten groeien. Niet enkel heb je zo meer kans op succes, ook heb je zo meer keuze uit verschillende soorten basilicum. En als het even kan, plant de basilicum in volle grond gedurende de drie zonnigste maanden en laat hem daarna overwinteren in een pot binnen. En geef alleen water wanneer de bladeren beginnen te verschrompelen. Basilicum houdt het graag droog.

Zo, nu houdt niemand je nog tegen om een hele zomer te genieten van zelfgemaakte pesto, Italiaanse tomatensaus of tomaat-mozzarella!

Cheers,

Robby Sallaets
http://www.groentenuitedegem.be

Deel deze pagina! Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Comments are closed.