Lavendelolie voor je gezondheid

0

Sommige mensen houden niet van lavendel. Meestal komt dat doordat ze de geur associëren met een vlakke, 1-dimensionale geur die hoofdpijn geeft. Dit komt doordat lavendel veel wordt gebruikt in synthetische producten.

Je kent lavendel vaak van toiletverfrisser, kaarsen en cosmetica. Hierin zit een chemische verbinding die de geur nabootst, maar zelf geen lavendel is.

Echte lavendel heeft een diepe, rijke geur en is een stuk minder scherp dan de kunstmatige nepper. ¬¬Ook echte, 100% natuurlijke lavendelolie is betaalbaar en daardoor is het een van de bekendste en meest voorkomende essentiële oliën. Je kunt het onverdund op je huid aanbrengen.

Geef het een kans

Aan de mensen die niet van lavendel houden zou ik willen vragen: geef het nog een kans. Je kunt testen of lavendelolie echt is of niet door een beetje op papier te druppelen. Echte lavendelolie verdampt en laat geen kleur of kringen achter. Als er vloeistof achterblijft of er vlekken op het papier blijven, kan je beter op zoek naar een andere plek om je olie te kopen.

Lavendelolie voor je gezondheid

De werking van lavendel werd opnieuw ontdekt in Frankrijk tijdens de Eerste Wereldoorlog. Toen de voorraad medicijnen op was, gebruikten Franse doctoren het om brandwonden te genezen. De olie zorgt dat de huid geneest en is geschikt om kleine wondjes mee te deppen, zodat er geen littekens achterblijven.

Lavendelolie doodt bacteriën die infecties veroorzaken. Het is een middel dat eenvoudige vormen van eczeem kan verhelpen. Het is echter ook uitermate geschikt voor huis-tuin-en-keuken-gebruik. Als je door een bij of wesp bent gestoken helpt het om de angel uit je huid te trekken en de beet te deppen met pure lavendelolie. Nu hebben we in Nederland niet zo veel adders meer, maar de olie is een goed eerste-hulp middel om addergif te neutraliseren.

Je kunt lavendel drinken als infusie; lavendelthee dus. Je kunt ook een paar druppels olie oplossen in warm water om je maag te kalmeren als je last hebt van een onrustige buik. Om ermee te masseren kan je het oplossen in een basisolie, bijvoorbeeld amandelolie, jojoba of olijfolie. Daarnaast brengt echte lavendel rust en vrede in je huis. Je kunt het gebruiken in een diffuser, of gewoon in een bakje laten verdampen.

Zorg wel dat je een echte olie te pakken hebt, en niet een van de neppers. Want hoewel kunstmatig ongeveer hetzelfde ruikt als de natuur, is het niet hetzelfde. Maar daarover een volgende keer meer.

Deze blog is geschreven door Jaap Spreeuwenberg, van Het Massagehuys.

Foto: Malte Hempel, (Flickr, CC BY-SA)

Comments are closed.