Maak van je mini-moestuin een echte moestuin

0

Half Nederland en België is in de ban van het moestuinieren. Allemaal dankzij een leuke weggeefactie van een blauwe supermarktketen. Ideaal om mensen te stimuleren om een moestuin te beginnen. Daarom dacht ik: laat ik al deze mensen die dapper in de groenten gevlogen zijn een beetje helpen. Zodat hun kleine planten in heel kleine potjes uitgroeien tot een volwaardige plant. Want hoe doe je dat nu je potjes stilaan te klein geworden zijn?

Eerst moet je je ervan vergewissen dat je plantje al volwassen genoeg is om verplant te worden. Hoe je het ook draait of keert, het is een kleine shock voor je kleine plantje. Wanneer je plantje groter wordt, merk je dat er zich eerst twee blaadjes vormen. Dit zijn de kiemblaadjes. Pas daarna ontstaan de eerste twee echte blaadjes . Eens deze zich gevormd hebben en voldoende groot zijn, is je plantje klaar voor een grotere pot. Vier blaadjes dus and you’re safe to go.

Zoek een pot die minstens de helft groter is dan de vorige en vul deze met potgrond voor de moestuin. Laat wat ruimte voor je plant en de grond die hij met zich meebrengt. Haal dan heel voorzichtig je plantje uit het potje. Als alles goed gaat hebben ze een mooie wortelkluit gevormd. Een heel netwerk aan worteltjes die je plantje voorzien van alles wat het nodig heeft. Zorg dat je zoveel mogelijk van deze wortels meeneemt naar de nieuwe pot. Plant je plantje nu diep genoeg. De eerste kiemblaadjes mogen zelfs gerust mee onder de grond zitten. Dek toe met nog wat potgrond en geef overvloedig water.

Je plantjes afharden

Deze stap is niet noodzakelijk, maar wil je een zo groot mogelijke kans op succes is dit wel aan te raden. Wat is het afharden van een plant nu? Dat is eigenlijk je plant langzaam laten wennen aan een leven buiten. Dat kan op verschillende manieren. Start met je ramen al eens af en toe open te zetten, of de verwarming een paar uur toe te draaien. Zo kunnen ze alvast wennen aan de koude.

Een volgende stap is het buiten zetten van je plantjes. Plaats ze overdag enkele uren op een zonnige plek en zet ze ‘s nachts weer binnen. Hou ze systematisch enkele uren langer buiten. Zo kunnen je plannen langzaam wennen aan een leven buiten. Een makkie toch?

Binnenkort geniet jij ongetwijfeld van je eigen verse radijzen, courgettes of sla.

Veel succes!

Robby Sallaets

http://www.groentenuitedegem.be

Comments are closed.