Pre Menstrueel Syndroom anders bekeken

0

Ongeveer 25% van de vrouwen heeft last van PMS – Pre Menstrueel Syndroom – oftewel problemen gekoppeld voorafgaand aan menstruatie. Soms wordt dit ook wel Peri Menstrueel Syndroom genoemd. Ik denk dat dit een betere omschrijving is, omdat het de situatie in de praktijk beter weergeeft.

De problemen bij mensen die last hebben van PMS kunnen optreden voor-, tijdens- en na de menstruatie. Er zijn meer dan 200 symptomen rondom PMS, veelvoorkomend zijn:

Fysieke symptomen PMS:

Acne, gevoelige borsten, opgeblazen buik, lage rugpijn, hoofdpijn/migraine buikkramp, constipatie/diarree, gewrichtspijn

Mentaal / emotionele symptomen PMS:

Moeheid, irritatie, agressie, slaapproblemen, stress, veranderde interesse in seks, en stemmingswisselingen

De combinatie van symptomen en de intensiteit varieert per vrouw en kan ook per cyclus veranderen. Ook de cyclus zelf is belangrijk en geeft veel waardevolle informatie voor de behandeling met Chinese geneeswijzen. Zo kan de cyclus onregelmatig zijn of kan er sprake zijn van veel of juist weinig bloedverlies, na druppelen, enzovoort. Bij het behandelen van PMS wordt de menstruatie ook gebalanceerd. Voor dingen die vaak terug komen zijn we geneigd om te denken dat het normaal is. Veel vrouwen denken dat een pijnlijke menstruatie, hoofdpijn of acne “erbij” hoort. In principe is dit niet het geval en zou een nagenoeg pijnvrije cyclus het uitgangspunt moeten zijn.

Het herhaaldelijke van deze klachten, het gevoel hebben dat er niets aan gedaan kan worden en dat de klachten (kunnen) verergeren maakt de belasting erg groot – dit is voor heel veel vrouwen heel zwaar. In de praktijk heb ik meegemaakt dat in de beginsituatie vrouwen soms wel 3 (!) weken uit balans kunnen zijn; de 2 weken leidend naar de menstruatie, en dan nog eens een week. In dat geval is iemand 3 van de 4 weken in een maand aan het worstelen hiermee. Gelukkig kan er al snel verlichting van de klachten optreden. Maar afhankelijk van de situatie kan het wel maanden duren voordat er een optimale balans is hersteld.

Reguliere behandeling?

Het gaat om een groep klachten waarvan de oorzaak niet helemaal duidelijk is, daarom wordt het ook een syndroom genoemd. Er wordt in het alledaagse aangenomen dat de oorzaak hormonaal is, maar dit schijnt dus niet expliciet bewezen te zijn. De reguliere behandeling kan evengoed wel bestaan uit hormoontherapie. Deze therapie kan helpen, alleen kan het ook weer problemen met zich mee brengen. Het hormonaal systeem hanteert een heel gevoelige balans. Op het moment dat daar een enkele stof wordt verhoogd of verlaagd kan er een scala van effecten in gang worden gezet. Het is logisch dat wanneer de klachten heel ernstig zijn je kiest voor een hormoonpreparaat. Maar daarnaast of daarbij zou het ook verstandig zijn om nog verder te kijken naar de onderliggende oorzaken.

Het afstemmen van processen

Chinese geneeswijzen biedt een bredere kijk naar PMS die in de praktijk heel effectief is. In mijn beleving spelen de hormonen hier de rol van boodschapper, of van vertegenwoordiger. De vertegenwoordigers worden door hun baas (het lichaam) op pad gestuurd met hun specifieke instructies (bijvoorbeeld: “laat eicellen rijpen” of “maak de baarmoederwand dikker”). Hoe dit gebeurt is heel belangrijk. De afstemming van het menselijk lichaam is gebaseerd op een keten van terugkerende cyclussen, die allemaal aan elkaar verbonden zijn en afhankelijk zijn van elkaar. In het juiste ritme lopen van deze processen maakt dat een menstruatie klachtenvrij is.

Een voorbeeld hiervan is reizen naar je werk met een bus- en een treinverbinding. Beide hebben hun eigen ritme en sluiten doorgaans mooi op elkaar aan. Wanneer een trein uitvalt of vertraging heeft en de aansluiting met de bus mist, kan er zoveel vertraging zijn dat een productieve werkdag in gevaar komt. Op een gegeven moment kan het zijn dat er zo veel mensen staan te wachten, dat de bussen het niet meer aan kunnen. Of als het helemaal uit de hand loopt kan de bus er niet meer door omdat er mensen op de weg lopen. Wanneer de vertegenwoordiger dan eindelijk aankomt is die veel te laat en belt hij misschien wel tijdens het eten aan, weer een proces verstoord…

Systematisch aanpak

De vergelijking met de bus en trein is natuurlijk veel te simpel. In het lichaam zijn er duizenden processen die op elkaar afgestemd worden. Daarbij zijn er veel zaken waar met de behandeling rekening mee gehouden moet worden; gebruik van anticonceptie, (andere) medicatie, zwangerschappen, miskramen, IVF trajecten enzovoort. Het mooie van Chinese geneeswijzen is dat ondanks de complexiteit van het menselijke lichaam er goed gekeken kan worden naar de klachten. Door de principes uit de Chinese geneeswijzen kunnen de symptomen goed in een categorie geplaats worden. Zo horen irritatie en een opgeblazen buik bij Qi stagnatie. De behandeling is dan om Qi weer te bewegen. Zo horen stolsels in het bloed en stekende pijnen bij bloedstagnatie. De behandeling is hier om bloed te bewegen. Zo breng je een complexe situatie terug naar een meetbare en overzichtelijke.

Behandeling met Chinese Geneeswijzen

Wat Chinese geneeswijzen als doel hebben is de natuurlijke balans (het ritme) in het lichaam weer herstellen. Praktisch moeten we er voor zorgen dat er geen blokkades zijn en dat de bussen en treinen kunnen rijden volgens hun afgestemde schema. We brengen het lichaam weer in een staat zodat het zelf kan doen wat het moet doen, zoals een goede coach met een sportteam zou doen. Zo wordt er bepaald wat de beste strategie is om de problemen zo snel mogelijk te verhelpen. In grote lijnen betekent dit dat:

  • Er wordt gewerkt aan het opheffen van blokkades
  • Afvalstoffen worden opgeruimd
  • Meestal binnen enkele weken merkbare verbetering

Wat kan je nu al zelf doen?

Probeer deze dingen om je klachten nu al te verlichten:

  • Zorg voor lichamelijke beweging in de week voorafgaand aan de menstruatie
  • Vermijd zuivel en koude dranken; eet en drink zo veel mogelijk warm
  • Gebruik deze kruiden eens in je eten of in een thee: verse gember, verse munt, perzik pitten (de kleine zaadjes uit de grote pit) en kurkuma
  • Zorg voor wat meer rust in de dagen vlak na de menstruatie

Vragen?

Geen mens en geen situatie is hetzelfde, wanneer je jouw situatie wilt bespreken neem dan vrijblijvend contact met me op. Ik help je graag!

Deze blog is geschreven door Alex Djukanovic, Acupuncturist en Fytotherapeut

www.nurtureyournature.nl
www.facebook.com/AlexAcupunctuur?


Foto door George Bremer, niet bewerkt. Creative commons

Referenties:
1) https://en.wikipedia.org/wiki/Premenstrual_syndrome
2) http://www.pgn-gynaecologie.nl/gyn_pms.php

 

Comments are closed.