Browsing: Voeding
Gember en kurkuma als natuurlijke pijnbestrijders
Veel kruiden hebben geneeskrachtige eigenschappen, zo ook gember en kurkuma. Uit een meta-analyse komt naar voren dat supplementen met extracten van deze twee wortelstokken effectieve pijnstillers zijn. Ook blijkt de dosering hierbij een grote rol te spelen.
Wetenschap bevestigt: diabetes is omkeerbaar
Nederlandse wetenschappers hebben een van de eerste bewijzen geleverd dat diabetes type 2 door voedings- en leefstijlmaatregelen omkeerbaar is. Bloedwaarden verbeteren, er zijn minder en soms zelfs geen medicijnen nodig en patiënten voelen zich gezonder. Dit valt af te leiden uit de pilotstudie Keer Diabetes2 Om van het Louis Bolk Instituut. Een omvangrijker onderzoek is al gaande.
Rauwe koemelk bij koemelkallergie
Het bewerken van melk, zoals pasteuriseren en homogeniseren, maakt koemelk meer allergeen dan rauwe melk. De consumptie van rauwe melk bij een koemelkallergie wordt veel beter verdragen.Het was al bekend dat het drinken van rauwe melk het ontstaan van astma en allergieën kan voorkomen. Recent is er een onderzoek gepubliceerd waarin bekeken is hoe allergeen de melk zelf is na bewerking. Hieruit blijkt dat het verhitten van melk zorgt voor een verandering in de structuur van wei-eiwitten.
Minder artroseklachten met blauwe bessen
Wandelen lukt beter bij volwassenen met artrose aan de knie die vier maanden lang 40 g gevriesdroogde blauwe bessen hebben genomen. Ze hebben minder pijn, zijn minder stijf en hebben het minder lastig bij de uitvoering van hun dagelijkse taken. Die resultaten namen onderzoekers van de Texas Woman’s University waar bij 63 mannen en vrouwen met knieartrose. Echter waren de verschillen met de controlegroep statistisch gezien niet significant.
Artrose is de meest voorkomende klacht die vlot wandelen onmogelijk maakt: 50 miljoen volwassen Amerikanen hebben ermee te maken. Ontsteking is drijvende kracht achter artrose en is reeds in het vroegste stadium van artrose waarneembaar. Blauwe bes is rijk aan polyfenolen – met name anthocyanen – die bekend staan voor hun ontstekingsremmende werking. Verandering in ontstekingsfactoren zoals TNFɑ, ILβ, IL6 en MCP1 waren niet-veelzeggend in deze studie.
Gezonde voeding vermindert kans op depressie
Een gezond voedingspatroon leidt tot een verlaagd risico op depressieve symptomen, zo blijkt uit het promotie-onderzoek van Esther Vermeulen (Universiteit van Amsterdam). Zij vond een relatie tussen een gezond voedingspatroon (met veel groenten, olijfolie, granen, fruit, vis, peulvruchten en melkproducten en een gematigde hoeveelheid rood vlees) en een verlaagd risico op depressieve symptomen.
Saffraan even effectief als Ritalin bij ADHD
De specerij saffraan kleurt niet alleen gerechten geel tot oranje, het plantje heeft ook krachtige geneeskrachtige eigenschappen. Het werkt mogelijk net zo goed als methylfenidaat bij ADHD.
Curcumine verbetert symptomen colitis ulcerosa
Een preparaat met curcuminoïden kan stoelgangdrang, patiëntwelzijn en ziekteactiviteit verminderen bij patiënten die aan de chronische darmontsteking colitis ulcerosa lijden. Dat blijkt uit een Iraanse studie waaraan 56 patiënten aan deelnamen en waarin een ‘nanomicel-preparaat’ van curcuminoïden getest werd op 56 patiënten. Alle patiënten namen ook de ontstekingsremmer mesalamine.
Hoe kun je spinazie het best klaarmaken?
Door spinazie te mixen tot een smoothie en er melk, room of yoghurt eraan toe te voegen, haal je de meeste luteïne uit spinazie. Wil je spinazie opwarmen, dan doe je dat zo kort mogelijk.
‘Ik kan zien dat u veel tomaat eet’
Kankerpatiënten en groentetelers hebben het Erasmus Medisch Centrum gevraagd de invloed van voeding op langzaam groeiende prostaatkanker na te gaan. Ze zoeken erkenning voor een leefstijldieet als medicijn.
Wetenschappers: Radicaal ander eetpatroon nodig om wereld te redden
We moeten onze eetgewoontes drastisch veranderen willen we de planeet en haar inwoners redden, zegt een team van internationale deskundigen uit zestien landen. Daarvoor moeten mensen hun vlees- en suikerconsumptie halveren en dubbel zo veel groente, fruit en noten gaan eten. Dat zijn de uitkomsten van een driejarig onderzoek waaraan 37 specialisten meewerkten. Met het dieet zouden elf miljoen vroegtijdige sterfgevallen kunnen worden voorkomen, terwijl ook de uitstoot van broeikasgassen verminderd wordt en meer natuur behouden zou kunnen worden.