22 tips hoe voeding je medicijn kan zijn

0

Voeding kan een remedie zijn voor een hele reeks kwalen en chronische aandoeningen.

Het is het oudste adagium, ‘laat voedsel uw medicijn zijn’, dat misschien al toe te schrijven is aan de Griekse arts Hippocrates. Waarschijnlijk heb je al de meeste voedingsmiddelen in huis die nodig zijn om een reeks veelvoorkomende (zelfs ernstige) kwalen te bestrijden en om chronische ziekten te voorkomen.

Ziehier een voorproefje.

Voeding bij veelvoorkomende ziekten

Hoofdpijn? Eet vis (en gember). Als je bonzende hoofdpijn hebt, helpt vis de pijn snel te verlichten. Kook de vis met wat gember, wat ontstekingen vermindert, en je hebt de perfecte remedie.

Oogproblemen? Eet wortelen (ja, je grootmoeder had gelijk). Het is waar: wortelen beschermen je ogen en helpen om helderder te zien. Hoewel het voor de meesten van ons voor de hand ligt, bleek uit een recente studie dat minder dan de helft van de opticiens dit wist!

Aanhoudende hoest? Voeg wat rode pepers toe aan de maaltijd. Rode pepers bevatten dezelfde ingrediënten als diverse soorten hoestsiroop. Dus kun je het net zo goed rechtstreeks van de bron krijgen. Maar let op: wees matig met cayennepeper, omdat dit de maag kan irriteren.

Ademhalingsproblemen? Eet uien (en tomaten). Uien helpen de vernauwing van luchtwegvertakkingen (bronchi) te verminderen. Daarom zou iedereen met astma ze regelmatig moeten eten. Als je geen astma hebt, maar wel ademhalingsproblemen, sla dan een voorraad tomaten in. Zij zijn het beste middel om gezonde longen te behouden, zeker als we ouder worden.

Blaasontsteking? Drink cranberrysap (en 1,5 liter water per dag). De hoge zuurtegraad van cranberrysap helpt schadelijke bacteriën bij een blaasontsteking te bestrijden. Drink bovendien veel water (1,5 liter water per dag) als je een urineweginfectie hebt.

Vergeetachtig? Eet wat oesters (en pure chocolade, olijfolie, groene thee en spinazie). We vergeten allemaal wel eens wat, maar als je merkt dat dit al te vaak gebeurt, zijn er heel veel dingen die je kunt eten of drinken om dit te verhelpen. Begin met een paar keer per week oesters te eten, kook er wat spinazie bij, besprenkel het geheel met een royale scheut olijfolie, drink er groene thee bij en eindig de maaltijd met een stukje pure chocolade.

Slapeloosheid? Gebruik honing. Neem een of twee eetlepels honing voor je gaat slapen. Dit is een natuurlijk slaap- en kalmeringsmiddel dat ervoor zorgt dat je snel in slaap valt.

Verkoudheid? Eet wat knoflook. Ze zeggen dat er geen remedie is tegen een gewone verkoudheid, maar knoflook helpt wel om het verdoofde gevoel in je hoofd te verminderen in afwachting van de genezing.

Een onregelmatige hartslag? Probeer pure chocolade. Een onregelmatige hartslag en hartritmestoornissen komen vaak voor bij ouderen. Het eten van een paar stukjes pure chocolade (met 70 procent cacao) per dag helpt om de hartslag te normaliseren.

Spijsverteringsproblemen? Pel een banaan. Als je last hebt van spijsverteringsproblemen en maagklachten, bevordert het eten van een banaan een gezonde spijsvertering. Als je last hebt van (ochtend)misselijkheid kan gember de oplossing zijn. Elke dag wat walnoten als snack gebruiken kan ook helpen om een gezonde darmflora te behouden.

Menopauze? Eet wat vaker venkel. Als je last hebt van typische menopauzeklachten, zorg er dan voor dat je een paar keer per week venkel eet. Sommige stoffen in deze groente kunnen nachtelijk zweten en hoofdpijn tegengaan, zo is gebleken uit onderzoek.

Diarree? Eet een appel (als hij bruin geworden is). Ook al heeft het geen onmiddellijk effect: rasp een appel met schil en laat hem een paar uur in een kom staan totdat hij bruin begint te kleuren voordat je hem opeet. Als je niet zo lang kunt wachten, helpen bananen en kookwater van bruine rijst de diarree te stoppen.

Voeding bij chronische aandoeningen

Borstkanker? Broccoli en selderij voorkomen de verspreiding ervan. Wetenschappers hebben met laboratoriumproeven iets heel bijzonders ontdekt: bepaalde stoffen in broccoli en selderij zorgen ervoor dat borstkankercellen zich niet konden verspreiden. Het onderzoek bevindt zich nog in de testfase, maar waarom zou je deze groenten niet alvast wat vaker gaan eten?

Diabetes? Broccoli en pinda’s doen hun werk. Chroom uit broccoli en pinda’s helpt bij het reguleren van de productie van insuline en de bloedsuikerspiegel, en daardoor vermindert deze stof de kans op diabetes type 2.

Longkanker? Eet donkergroene en oranje groenten. Het wapen tegen longkanker is betacaroteen, dat door het lichaam omgezet wordt in vitamine A. Om longkanker te bestrijden is een hoge dosis betacaroteen nodig, en donkergroene en oranje groenten zijn rijk aan betacaroteen.

Hartproblemen? Voeg avocado’s, selderij en olijfolie toe aan het dieet. Hart- en vaatziekten kunnen verschillende vormen aannemen. Als je lijdt aan atherosclerose (aderverkalking) is het verstandig om bijna iedere dag een avocado te eten. Bij een hoge bloeddruk (hypertensie) is vastgesteld dat bepaalde stoffen in selderij en olijfolie je bloeddruk kunnen verlagen. En als je een beroerte hebt gehad, kan visolie – die te vinden is in sardienen, zalm en tonijn – de schade aan de hersenen herstellen.

Kanker? Rode uien en noten zijn belangrijk. Bij om het even welke vorm van kanker is het eten van rode uien en hazelnoten, kastanjes en walnoten belangrijk. Middels laboratoriumproeven hebben onderzoekers vastgesteld dat rode uien kankercellen doden. En als je herstellende bent van kanker, zorg er dan voor dat je iedere dag genoeg noten eet, omdat ze de kans dat de kanker terugkomt verkleinen.

Voeding voor de preventie van ziekten

Beroerte? Groene thee is wat je nodig hebt. Het drinken van drie of vier koppen groene thee per dag vermindert vetachtige afzettingen en plaques in bloedvaten, die een rol spelen bij een beroerte.

Artritis? Eet veel vette vis. Het eten van vette vis, zoals zalm, makreel, tonijn en sardienen, kan artritis helpen voorkomen.

Alzheimer? Olijfolie kan het risico hierop verminderen. Zorg ervoor dat je voldoende extra vergine olijfolie gebruikt voor het bereiden van salades en andere gerechten. Dit kan de kans dat je Alzheimer – of een andere vorm van dementie – krijgt doen afnemen. Dat is in meerdere studies aangetoond.

Hooikoorts? Yoghurt is niet te versmaden. Begin voorafgaand aan het hooikoortsseizoen al met het eten van voldoende yoghurt en lokaal geproduceerde honing. Dit kan ook de ernst van de hooikoortsklachten verminderen. En nu we het er toch over hebben: yoghurt vermindert ook de kans op osteoporose.

Leukemie? Vitamine C kan helpen. Vitamine C verkleint de kans dat je leukemie (bloedkanker) krijgt. Vruchten die veel vitamine C bevatten, zijn guave en papaja, en als je ze samen met een appel eet versterkt dit het effect. Een kiwi bevat ook twee keer meer vitamine C dan een sinaasappel.

Bronnen:
Website van David Passmore (www.davidpassmore.co.uk) en eerdere edities van Medisch Dossier.

Comments are closed.