5 redenen waarom elke school een moestuin moet hebben

0

Het schooljaar is weer in volle gang en alle kinderen zitten braaf in de schoolbanken. Wiskunde, Nederlands, Aardrijkskunde en een beetje Geschiedenis of Wereldoriëntatie. Allemaal standaard vakken die nodig zijn voor de ontwikkeling van een kind. Toch zou ik willen pleiten voor een nieuw vak op school: moestuinieren.

Hoewel moestuinieren nog steeds gepercipieerd wordt als iets dat vooral gedaan wordt door oude mensen is het een vak dat heel veel potentieel biedt voor leerlingen van het kleuter – en lager onderwijs. En daar zijn verschillende redenen voor:

1. Wat men niet kent, eet men niet

“If kids grow carrots, kids eat carrots”. Deze zin hoorde ik ooit eens in een TedX-talk en is blijven hangen. Ik geloof er ook echt in. Als kinderen moeite en tijd steken in het kweken van groenten en geconfronteerd worden met het hele proces zullen ze sneller geneigd zijn om te proeven en groenten te eten. Een school zou zo een voortrekker kunnen zijn om kinderen tijdens de lunch ’s middags extra groenten aan te bieden uit de eigen moestuin.

2. Het maakt voedsel minder evident

Kinderen denken nog niet na over wat er op hun bord ligt, laat staan over hoe het op hun bord komt. Als ze in aanraking komen met het hele proces van een moestuin zullen ze al snel genoeg snappen dat de tomaat of worteltjes op hun bord geen evidentie zijn. Ze zullen snappen dat er iemand ergens heel veel moeite heeft moeten doen om uit een zaadje tomaten te halen.

3. Kinderen kunnen meer leren van een moestuin dan je denkt

Verschillende vakken kunnen gelinkt worden aan een moestuin. Aan de hand van aardappelen kun je een hele geschiedenis van Columbus vertellen. In de les Aardrijkskunde kunnen gebieden en soorten grond ter sprake komen. Klimaat, gezondheid, biologie (zelfs de bloemetjes en de bijtjes). Maar ook leren samenwerken, nadenken over de seizoenen, watergebruik en waarom elk dier een zijn nut heeft.

4. Gezonde lunches binnen handbereik

Met een moestuin op school heb je een hoop gezonde voeding voor handen om gezonde lunches te voorzien voor de kinderen. Maak maar eens een soep of een lekker slaatje met de groenten die je zelf geteeld hebt. Wedden dat de hele school enthousiast staat aan te schuiven? Of je organiseert een oogstfeest waarbij je alle ouders uitnodigt om het moestuinwerk van de kinderen te bewonderen.

5. Het brengt mensen dichterbij

Niet enkel de kinderen, maar ook de ouders en de leerkrachten kunnen bij het moestuinieren betrokken worden. Zeker in de maanden juli en augustus kun je wel wat hulp gebruiken. De schoolbanken zijn dan immers leeg en de moestuin is dan op haar hoogtepunt. Met een beurtrol kunnen de ouders samen met hun kinderen tijdens de vakantie de zorgen op zich nemen. Zo is er begin september een hele moestuin om van te smullen.

Moestuin

Het grote voordeel aan scholen is dat ze meestal een grote oppervlakte innemen en dus altijd wel een plekje hebben om een (kleine) moestuin tevoorschijn te toveren. Een vierkante meter moestuin, wat grond en wat zaadjes. Veel hoeft een moestuin ook niet te kosten. En zie het vooral als een investering. Niet enkel in het lessenpakket, maar ook in de opvoeding van jonge kinderen.

Laat ze maar gerust met de handen in de aarde zitten, zo blijven ze zonder enige twijfel met hun beide voeten op de grond.

Deze blog is geschreven door Robby Sallaets.

Comments are closed.