7 gezonde voordelen van avocado

0

Avocado is een unieke vrucht. De meeste fruitsoorten bestaan voornamelijk uit koolhydraten, maar avocado bevat vooral vetten. Deze ‒ en andere stoffen in avocado ‒ hebben veel voordelen voor onze gezondheid. We zetten er zeven op een rijtje.

1. Boordevol vezels

Avocado zit werkelijk boordevol vezels, die bijdragen aan een goede darmgezondheid en een gezond gewicht. Vezels stimuleren de stoelgang en voeden de gunstige bacteriën in onze darmen. Daarnaast zorgen vezels ervoor dat de koolhydraten uit voeding minder snel worden opgenomen, zodat je bloedsuikerspiegel in balans blijft en je minder last hebt van vetopslag.

2.  Je neemt vetoplosbare voedingstoffen makkelijker op

Het hoge vetgehalte in avocado helpt je lichaam om vetoplosbare vitamines en antioxidanten beter op te nemen. Denk aan vitamine A, D, E en K en antioxidanten als carotenoïden. Er is een onderzoek waaruit blijkt dat je met avocado-olie tot wel vijftien keer meer carotenoïden uit voedsel opneemt. Avocado’s zijn zelf rijk aan vitamine E en K, dus deze vitamines worden meteen goed opgenomen als je avocado eet.

3. Goed voor het ongeboren kind

Met hun hoge foliumzuurgehalte dragen avocado’s bij aan een gezonde ontwikkeling van het ongeboren kind. Vooral vroeg in de zwangerschap is foliumzuur belangrijk. Met avocado krijg je een behoorlijke hoeveelheid binnen.

4. Je kunt ervan afvallen

De weinige koolhydraten en vele vetten en vezels in avocado helpen mee om af te vallen. Vezels en vetten geven je namelijk lange tijd een verzadigd gevoel, waardoor je minder eet.

Er is een onderzoek waaruit blijkt dat mensen zich na het eten van avocado 23 procent meer verzadigd voelen dan mensen die geen avocado eten. Ook hebben avocado-eters 28 procent minder eetlust in de vijf uur daarna.

Doordat je met avocado minder koolhydraten binnenkrijgt, blijven je hormonen beter in balans en blijft je vetverbranding ‘aan’ staan. De vetten in avocado geven bovendien slechts langzaam energie af, waardoor je lijf alle energie kan gebruiken en geen overtollige energie hoeft op te slaan als lichaamsvet.

5. Goed voor je ogen

Avocado bevat krachtige antioxidanten die goed zijn voor je ogen. Deze stoffen beschermen je ogen namelijk tegen de gevolgen van ouder worden.

6. Kan gunstig zijn voor je cholesterol

Uit diverse kleine onderzoeken blijkt dat avocado je cholesterol kan laten dalen. Ook zijn er aanwijzingen dat ongezonde bloedvetten afnemen als je avocado eet. Het kan dus een goed idee zijn om avocado aan je eetpatroon toe te voegen als je last hebt van een hoog cholesterol.

7. Gezonde huid

De vetzuren in avocado zijn dezelfde als die in olijfolie. En net als in olijfolie werken deze vetten zuiverend op je lichaam en je huid. Avocado eet je dus ook voor een gezonde huid. Hier vind je twee manieren om de gezondheid van je huid te ondersteunen met avocado en in dit artikel lees je meer over de herkomst van avocado.

Ik hoop dat dit artikel je inspireert om vaker avocado te eten. Ken jij nog meer gezonde voordelen van deze gezonde vrucht? Deel het hieronder in de reacties!

Dit gastartikel is geschreven door Annemiek Shrestha-van der Krogt van www.floraa.nl.

Bronnen:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1414966
http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.3181/00379727-104-25722
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1308699
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8987188
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15735074
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24279738

Comments are closed.