7 manieren om oude thee en koffie te recyclen

0

Wat doe jij na het drinken van thee en koffie met de zakjes of koffieprut? Weggooien lijkt het meest voor de hand liggend, maar dat is zonde als je bedenkt wat je er nog allemaal mee kunt doen. Een aantal tips.

1. Ontvet pannen en potten

Met een schuursponsje en koffieprut maak je zelfs de meest vieze pannen schoon, zonder chemische schoonmaakmiddelen of hard boenen. Doe wat prut op het sponsje en veeg er mee door de pan. Geen zin om te schrobben? Leg dan vieze borden een nacht in warm water en een of twee oude theezakjes. De tannine in de thee verwijdert vet en etensrestjes. De volgende dag hoef je er dan alleen een doekje overheen te halen.

2. Verwijder geurtjes uit je koelkast

Laat koffieprut een nacht goed opdrogen en giet het daarna in een kopje of een doosje. Zet dat in de koelkast en vieze geurtjes verdwijnen.

3. Verf je kleding

Koffie levert nare vlekken op. Het is echter ook te gebruiken om kleding op een natuurlijke, eenvoudige manier te verven. Verzamel een flinke hoeveelheid koffieprut – des te meer koffie, des te donkerder de kleur – en doe dit in een emmer heet water. Wacht tien minuten, tot het water goed donker is. Schep de prut eruit en gebruik de verf om lakens, kleding of papier te verven. Het kan zelfs gebruikt worden om haar te verven.

4. Verwijder geurtjes van je handen

Na het snijden van knoflook, ui, vis en andere onwelriekende ingrediënten kunnen je handen nog heel lang stinken. Niet als je ze daarna even scrubt met een oud theezakje of wat koffieprut. Was ze daarna met warm water en zeep en je handen stinken niet meer en voelen heerlijk zacht.

5. Houd ongedierte uit je (moes)tuin

Mieren, slakken en ander ongedierte kunnen al je mooie planten en vers gekweekte groenten aantasten. Strooi koffieprut om je plantjes en ongedierte blijft weg. Ook katten houden niet van de geur van koffie en zullen in het vervolg uit je tuin blijven.

6. Verzorg je huid

Koffie en thee kunnen de huid verzachten en geven deze een flinke boost. Meng koffieprut met honing of wat avocado en scrub hiermee je gezicht. Wallen en donkere kringen verdwijnen door theezakjes ongeveer tien minuten op je ogen te leggen.

7. Houd planten gezond

Koffie en thee bevatten veel voedingsstoffen voor planten. Haal een theezakje leeg en strooi de thee over de aarde. Geef de planten dan water, zodat de voedingsstoffen door de plant kunnen worden opgenomen. Gebruik koffieprut als kunstmest om de planten nog beter te laten groeien.

Bron: Hetkanwel.nl

Foto: Pasi Mämmelä (Flickr, CC BY-SA)

Comments are closed.