Laten we eerlijk zijn, voor de meeste mensen is een tuin vooral gemaakt om te genieten van een pintje, een barbecue en wat lui hangen in een ligstoel in de zon. Al het wieden, schoffelen, gieten, maaien, snoeien behoort voor die mensen dan eerder tot het pakket van een voorhistorisch strafkamp. Dus bij deze maak ik graag het leven van de luie tuinier nog wat makkelijker.
Tip 1: Nooit meer onkruid
Ik ken niemand die voor zijn of haar plezier onkruid wiedt. Het makkelijkste is dan ook ervoor te zorgen dat onkruid geen kans krijgt. Hoe doe je dit nu het beste? Plant alles vol. Echt waar. Hoe dichter je de planten bij elkaar zet, hoe minder plek je overlaat voor onkruid. Akkoord, tussen 2 bomen of grote struiken laat je best wel wat plek, maar dat los je op door eronder bodembedekkers of mooie schaduwplanten te zetten.
Tip 2: Mulchen
Mulchen is niet meer of niet minder dan met een laagje organisch materiaal je grond bedekken.
Dat materiaal varieert. Je kunt cacaodoppen gebruiken, schors of hakselhout. De grond in je moestuin bedek je best met 2 centimeter grasmaaisel. Hou dit een paar jaar vol en je ontdekt onder dat graslaagje een heerlijk kruimelige grond vol met nuttige beestjes en organismen.
Tip 3: Een goede start
Maak je grond steeds zo onkruidvrij mogelijk. Met hoe minder onkruid je begint, hoe beter. Zorg er ook voor dat je steeds het onkruid uittrekt voor het in bloei komt, zo voorkom je erger.
Tip 4: Hou alles onder controle
Wanneer je te lang wacht met wieden, wordt het een hels karwei. Doe een wekelijkse ronde in de tuin en schoffel elk stukje onkruid dat je ziet snel weg.
Tip 5: Spitten? Hahaha!
Duizenden studies zijn er al gevoerd naar de pro’s en contra’s van het spitten. En nog altijd is er geen duidelijke winnaar uit de bus gekomen. Dus mijn advies voor de luie tuinier is: niet spitten!
Maak je grond wat los met een spitvork en that’s it. Regenworm in twee? Niet erg, die blijft leven en doet verder voor jou het nuttige werk.
Tip 6: Planten met een plan
Wie op voorhand goed nadenkt heeft naderhand een pak minder werk.
Heb je een vochtige grond in de schaduw? Zoek dan planten die daar thuis horen.
Veel zon? Zet dan planten die van de zon houden. Doe je dit niet dan ga je best wat extra werk hebben in onderhoud en verzorging. Zet je ze meteen op de goede plek, dan hoef je ze enkel maar jaarlijks te bemesten.
Tip 7: Geen gazon, maar ook geen beton
Gras afrijden en verzorgen. De gemiddelde Belg wilt dat zijn ‘pelouseke’ schoon ligt, dus steken ze er veel tijd in. Het kan makkelijker en meer ecologisch. Frees een deel van je grond om, bemest hem en werp er elk jaar een mooie mix zomerbloeiers over. Die kun je dan een hele zomer laten groeien. Geen werk aan en nog eens goed voor alle bijtjes en beestjes.
Als je al deze tips toepast ga je in de zomer belachelijk veel meer tijd om te barbecueën.
Waar wacht je nog op?
Cheers,
Robby Sallaets
http://www.groentenuitedegem.be