7 tips om gezond eten tijdens de feestdagen vol te houden

0

Gezond eten volhouden tijdens de feestdagen kan een uitdaging zijn. Hier zijn 7 tips om ook tijdens kerst en oud en nieuw zoveel mogelijk gezonde voedingsstoffen binnen te krijgen.

1. Plan je route door de winkel

Tijdens de feestdagen kun je in de supermarkt vaak van alles proeven. Soms lijkt het bijna alsof je niet langs zo’n schaal kunt lopen zonder iets te pakken. Heb je eenmaal geproefd, dan is de druk groter om het ook te kopen. Als het om vers fruit gaat, is dat natuurlijk geen probleem. Anders wordt het bij gefrituurde snacks of sterk bewerkte voedingsmiddelen, zoals koekjes of toastjes. Die wil je het liefst vermijden als je gezond eten wilt volhouden.

Weet je van jezelf dat je de verleiding moeilijk kunt weerstaan, plan je route door de winkel dan zorgvuldig en vermijd schalen met ongezonde lekkernijen.

2. Breng je eigen gerecht mee

Ga je eten bij vrienden of familie? Als jezelf iets gezonds meeneemt dat je lekker vindt, weet je zeker dat je tijdens de feestmaaltijd iets kunt eten waar je van geniet en dat ook nog goed voor je is.

3. Houd een armlengte afstand

Zorg ervoor dat je niet gemakkelijk bij de schaal met snacks kan, zoals chips, zoutjes of bitterballen. Dan voorkom je dat tijdens het praten je hand steeds van de schaal naar je mond gaat.

44 Concentreer je op het eten

Probeer met aandacht te kauwen en te proeven wat je eet. Door mindful te eten, ben je je veel meer bewust van wat je eet en of dit gezond is voor je lijf.

5. Zoek een rustig plekje

Ga je uit eten tijdens de feestdagen? Reserveer dan ene rustig plekje, ver weg van harde muziek. Dan kun je je concentreren op het eten en voorkom je dat je wordt afgeleid door iets anders. Zoals we al zagen, helpt dat om bewust en gezond te eten.

6. Eet het gezondste eerst

Als je kunt kiezen uit gerechten, neem dan eerst iets dat gezond voor je is. Bijvoorbeeld een gerecht met veel verse groenten, vers vlees of wild gevangen vis. Dan heb je al wat gezonds binnen en is de kans kleiner dat je je te buiten gaat aan minder gezonde voedingsmiddelen, zoals pasteitjes, worst of frietjes.

7. Schep meer op

Zorg dat je meer verse groenten, vlees en vis opschept en kleinere porties neemt van gefrituurde of sterk bewerkte voedingsmiddelen. Wees vooral zuinig met eten en drinken waaraan geraffineerde suiker is toegevoegd. Laat dit liever staan of neem alleen een hapje of slokje voor de smaak. Soms kun je daar net zoveel van genieten, of zelfs nog meer.

Ik hoop dat deze tips je helpen om ook tijdens de feestdagen gezond te blijven eten. Heb jij nog meer tips om gezond eten ook vol te houden tijdens kerst en oud en nieuw? Deel ze dan hieronder in de reacties!

Dit gastartikel is geschreven door Annemiek Shrestha-van der Krogt van Nutribites.

Comments are closed.