9 boodschappen die je in huis moet hebben

0

Goede boodschappen zijn het halve werk voor een gezonde maaltijd. Maar wat is goed? Wij vroegen deze voedingsdeskundigen welke ingrediënten écht niet mogen ontbreken in jouw keukenkastje.

Kokosvet

“Absoluut kokosvet! Het is multifunctioneel inzetbaar, zorgt voor een snelle verzadiging en is een perfecte smaakmaker. Het oxideert niet bij hoge temperaturen, waardoor het perfect is om in te bakken, braden en frituren.”

Carola van Bemmelen is food- en lifestylecoach, gezondNU-columnist en schreef het boek 100% suikervrij.

Kikkererwten

“Ze leveren volwaardige eiwitten en je kunt er ontzettend veel mee maken: hummus, falafel, een snack. Kikkererwten bevatten weinig calorieën, maar je bent wel snel verzadigd. Daarbij zijn ze één van de grootste vezelbronnen, zitten ze vol met antioxidanten en fyto-oestrogenen (goed voor na de overgang!) en bevatten ze veel mineralen zoals ijzer. En ze bevatten tryptofaan, de voorloper van het gelukshormoon serotonine. Je wordt er dus ook nog eens vrolijk van!”

Florentine van Vollenhoven is natuurgeneeskundig therapeut en heeft haar eigen bedrijf. Daarnaast is ze vakdocent Natuurgeneeskunde en Voeding voor de opleiding van de School of Life.

Chlorella

“Deze micro-alg kan in Nederland geteeld worden en bevat hoogwaardige voedingsstoffen. Denk aan proteïne, vezels, vitamines, mineralen en essentiële vetzuren. De vetzuren die we anders binnenkrijgen door vis te eten, omega-3 en omega-6, bevinden zich in directe vorm in algen. Vissen maken zelf namelijk geen omega-3 aan, ze krijgen het binnen door het eten van algen. Chlorella is een schitterende detoxer; het reinigt je lijf en geeft je een boost aan voedingsstoffen.”

Lisette Kreischer is schrijver van veganistische kookboeken. Samen met filmmaker Mark Kulsdom maakte ze de documentaire ‘The Dutch Weedburger’ en de gelijknamige honderd procent plantaardige hamburger op basis van zeewier.

Volkorenbrood

“Omdat het een vezelrijk product is. Het bestaat uit de volledige graankorrel met behoud van de meeste voedingsstoffen, zoals B-vitamines, mineralen (ijzer) en vezels. Deze laatsten zorgen voor een goede darmwerking, een verzadigd gevoel en een kleinere kans op hart- en vaatziekten. Het is nu ook onderzocht dat volkorenproducten de kans kleiner maken op vroegtijdig overlijden.”

Patricia Ploeger is sportdiëtist en voedingskundige en werkte bij het Voedingscentrum. Met haar bedrijf GezondaanBod adviseert ze nu bedrijven en organisaties over voeding en leefstijl.

Geelwortel

“Kurkuma, ook wel geelwortel of koenjit genoemd. Het werkt zeer breed: antidepressief, ontstekingsremmend, kankerremmend, antibacterieel en antischimmel. Gebruik het als peper, dus strooi in plaats van peper en zout voortaan zout en kurkuma. Doe het door de soep, salade, op vlees en vis en door sauzen.”

Johan Bolhuis is natuurarts. Na zijn artsenopleiding specialiseerde hij zich op het gebied van orthomoleculaire geneeskunde en natuurgeneeskunde.

Noten

“Eigenlijk wil ik geen producten noemen, want het gaat om het totaalplaatje, maar wat veel mensen te weinig eten, zijn gemengde biologische noten. Ze bevatten goede onverzadigde vetten, plantaardige eiwitten en veel mineralen, vitamines en bio-actieve stoffen waaronder antioxidanten. Noten helpen hart- en vaatziekten voorkomen en hebben mogelijk zelfs een positief effect op het behoud van lichaamsgewicht en op gewichtsvermindering.”

Henny de Lint is natuurvoedingsdiëtist en docent voedings- en dieetleer aan de Hogeschool Utrecht. Ze verzorgt ook regelmatig (natuur-)voedingslessen voor diverse andere opleidingen.

Zeewier

“Dit is een echte powerfood. Het is zo rijk aan eiwitten dat het een goede vleesvervanger is. Bovendien bevat zeewier veel mineralen (onder andere calcium, magnesium, kalium en ijzer) die snel en goed door het lichaam kunnen worden opgenomen. Bij een gezonde leefstijl is zeewier een must!”

Anne Marie Reuzenaar is orthomoleculair voedingskundige en gezondNU-columnist. Ze schreef onder andere de bestseller Zonder Suiker.

Zilvervliesrijst

“Fairtrade biologische zilvervliesrijst lijkt qua structuur op witte rijst en is ideaal voor sushi en curry. Zilvervliesrijst is overal lekker bij, ook in salades. Het heeft een hoge voedingswaarde en bevat vezels die als een bezem door je darmen gaan. Plus: zilvervliesrijst heeft minder invloed op de bloedsuikerspiegel dan witte rijst. “

Laurianne Ruhé is voedings- en detoxcoach en schreef het boek Good Food. Ze volgde de opleiding tot natuurvoedingsadviseur en heeft nu een eigen bedrijf, GoodFoodTransition.

Bron: GezondNu, Juni 2015

Comments are closed.