Frisse voorjaarsgroentjes

0

Wat heerlijk toch dat de dagen weer wat lengen! Nu buiten nog wat hogere temperaturen en dan weet je zéker dat het lente is. Ook ons lijf is wel toe aan andere energie na een lange, donkere winter met veel binnen zitten.

Seizoensgroenten, ken jij ze nog?

Doordat tegenwoordig veel groenten het hele jaar te koop zijn weet misschien niet iedereen meer welke groenten bij welk seizoen horen. Wat je waarschijnlijk wel herkent, is dat je in herfst en winter eerder kiest voor verwarmende soepen en stoofpotten. En in warme zomers voor frisse salades en koude gerechten. Ons lichaam is gericht op balans maken en houden: een warm en vervullend soepje is waar je zin in hebt na een winterwandeling of schaatstocht.

Voorjaarsgroenten?

Na de winter wil je lichaam graag ‘schoonmaak’ houden. Vroeger combineerden we dat met de Grote Schoonmaak van het hele huis;-). Best een goed idee om regelmatig te doen. Ook het vasten in verschillende vormen en culturen is een vorm van voorjaarsreiniging. Tijdelijk minder (vaak) eten helpt bij je lichaamsschoonmaak. Je lever wil graag van haar opgeslagen winter-afvalstoffen af en voorjaarsgroenten ondersteunen dat proces.

Welke groenten zijn dat dan?

Vooral de groene bladgroenten die in het voorjaar uit de grond schieten zoals: verse keukenkruiden zoals peterselie, selderij, bosui, raapsteeltjes, snijbiet, alle slasoorten spinazie en paksoy.

Later in het seizoen worden groenten als broccoli, bloemkool, groene asperges, boontjes en andere koolsoorten, courgettes en pompoenen geoogst. Allemaal super gezond vanwege de vezels en belangrijke voedingsstoffen. Jouw 2 ½ kilo darmbacteriën zijn je dankbaar voor deze overheerlijke vezels! 400 tot 500 gram groenten en fruit eten per dag is een diepte investering in je gezondheid. Dat lijkt veel. Maar als je vaker soep en salades eet bij de lunch kom je al snel een heel eind.

Hartelijke groet van Hilda Mossink
info@eet-echt-eten.nl

Comments are closed.