Aanraking, een eerste levensbehoefte

0

Aanraking is voor ieder mens een eerste levensbehoefte. Baby’s kun je nog zo goed voeden en verschonen, zonder aanraking en aandacht worden ze ziek. Ook als we ouder zijn is aanraking erg belangrijk. Door aangeraakt te worden gaat ons lichaam gelukshormonen aanmaken. Onder andere de hormonen Dopamine, Serotonine en Endorfine.

Gelukshormonen

Dopamine is het “feel Good”hormoon als je lichaam dit aanmaakt voel je je een stuk beter.

Oxytocine zorgt voor een sterkere band tussen jezelf en mensen om je heen. Bij verliefdheid, maar ook bij samen lachen speelt dit hormoon een rol.

Endorfine helpt je stress en pijn te overwinnen. Wordt aangemaakt tijdens bewegen en zorgt ook voor een trots gevoel.

Serotonine het belangrijkste gelukshormoon! Wordt oa aangemaakt in de darmen. Belangrijk voor een goede stemming, sociaal gedrag, goed slapen, tegen vermoeidheid en helpt het geheugen.

Massage als manier van aanraking

Een fijne en eenvoudige manier van aanraking is een arm/handmassage. De meeste mensen ervaren een fijne ontspanning, even focus op genot in plaats van pijn bijvoorbeeld. Door de reflexzones te masseren stimuleer je het lichaam tot een stevigere balans, betere doorbloeding,  het zelf genezend vermogen wordt aangesprokenen je stimuleert de aanmaak van hormonen. Er is tijd voor een gesprekje of in stilte genieten.

Handmassages, je reikt iets aan en krijgt veel terug!

Reflexzonetherapie bij ouderen
Wat is het heerlijk om op mijn fiets langs de oudere dames te gaan om ze even aandacht te geven en ondertussen te masseren. Ze zijn (zoals alle mensen) allemaal zo anders, maar praten allemaal graag. Over hun leven, kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. Gemiddeld zijn ze 90 jaar. Allemaal hebben ze wel wat fysieke klachten en eigenlijk hebben ze daar ook allemaal moeite mee. Dan word je zo oud ! Zelfstandigheid opgeven is het grootste probleem en je er tegen verzetten vergroot dit probleem alleen maar. Hoe ga je hier mee om als je 90 bent?

Ondertussen masseer ik hun handen, reageer op pijnlijke reacties door daar heel rustig even door te masseren en probeer ze te ontspannen. Soms vallen ze even in slaap.

Ik probeer met mijn vrolijke houding hun een fijn moment te geven en met mijn massages ondertussen wat fysieke klachten te verminderen. Ze mogen tegen mij klagen, zeuren, praten of even stil zijn. Waar ze zelf behoefte aan hebben.

Sommige staan nog midden in het leven en ontwikkelen zichzelf nog, andere zijn zo lief en kwetsbaar dat je denkt dat ze omvallen, wat ze helaas ook nog wel eens doen omdat ze weinig balans meer hebben. Ik hoop dat mijn massages hier ook nog wat invloed op kan hebben.

Deze tak van masseren vind ik een hele mooie ervaring. Iedere woensdag is mijn oudjes dag. Lekker fietsen en handmassages geven.

Anjo Abbink
www.anjoabbinkreflexologie.com

Comments are closed.