Zomerkoninkjes

0

Ze zijn er weer, de blozende bolle vitamine bommetjes. Een telg uit het adellijke geslacht van de rosacea. Dit roze geslacht brengt ons in allerlei variaties de heerlijkste, nuttige en geneeskrachtige producten/planten. We herkennen de planten aan het vaak vinger vormige blad met een fijn kartelrandje. De wilde aardbeitjes vind je nog hier en daar in onze bossen. Ik  herinner me een vakantie in Scandinavische landen waar hele velden rood kleurde van de wilde bosaardbeitjes.

Biologisch geweekte aardbeien

Ook als je gekweekte aardbeien koopt, zorg dan het liefst voor biologisch gekweekte en van koude grond. Deze zijn wel niet zo aromatisch als de wilde maar wel heel lekker. Misschien een gouden tip: we kunnen aan flora verrijking doen en de wilde aardbeitjes in onze nationale achtertuin planten. Deze zijn bij Marry op te halen.

Bosaardbei

De bosaardbei heeft niet alleen vitamine C rijke vruchten, maar alle delen van de plant zijn nuttig en waardevol en worden in de plantengeneeskunde gebruikt. De plant heeft een verkoelende werking en moet met verstand worden ingezet. Uitwendig maak je gebruik van de verkoelende werking van het blad door kompressen te maken bij koorts, hoofdpijn en een zwaar gevoel in het hoofd. Bij muggenbeten, -steken en zwellingen kun je de bladeren kneuzen en rechtstreeks op de beet of steek leggen.

De verse of ingemaakte aardbeitjes zijn het meest werkzaam. Je kunt ze inzetten bij een gevoelige maag, dan even overgieten met heet water en met een toefje room. De ontzurende en ontgiftende werking is van invloed bij klachten als jicht en reuma.

Belemmeren van de stofwisseling

Neem aardbeien niet als dessert na de maaltijd dat belemmerd de stofwisseling. Voor en tussen de maaltijd werkt het bevorderend voor de vertering. Een te enthousiast geconsumeerde hoeveelheid aardbeien kan netelroos veroorzaken. Dit heeft te maken met de ontgiftende en bloedzuiverende werking van de zomer koninkjes. En zoals je weet is de huid ons grootste ontgiftingsorgaan.

Bijzondere recepten

Bijzonder zijn ook recepten voor een gezichtsmasker, wat een stralende huid geeft. Een aardbeien kuur is een oude (en ongelooflijk lekkere) therapie voor het lichaam. Het bloed wordt gezuiverd en het hele lichaam schoongepoetst. Een lekkere ontgiftende en ontzurende ontspanningsthee van:  jong aardbeien blad, weegbree, lieve vrouwen bedstro, jonge toppen van de spar en brandnetel. Door de aardbeien extra te kauwen geeft dit een schoon gebit en witte tanden.

Zucht, zucht, dat gezond zo lekker kan zijn!

Marry Foelkel
info@marrys.nl

Comments are closed.