Acupunctuur bij prikkelbare darmen

0

Maar liefst een op de vijf mensen heeft er last van, prikkelbare darmen. Verschillende behandelingen kunnen verlichting geven. Acupunctuur kan nu ook aan het rijtje van effectieve behandelingen toegevoegd worden.

Het prikkelbare darmsyndroom (PDS) komt voor in drie verschillende vormen, een vorm waarbij men met name last heeft van obstipatie dan wel diarree, of een mengvorm waarbij diarree en obstipatie elkaar afwisselen. Waardoor PDS precies ontstaat is niet goed bekend. Wel is duidelijk dat verschillende systemen, waaronder het maagdarmstelsel, het zenuwstelsel en het hormoonstelsel, invloed hebben op het ontstaan en verloop van de darmklachten. Voeding en suppletie met voedingsstoffen die de darm in goede conditie houden, zijn twee belangrijke natuurlijke behandelopties bij PDS. Een andere natuurlijke behandeling bij PDS is acupunctuur. Met name PDS’ers met diarree reageren goed op deze behandeling.

Acupunctuur zeer effectief

Chinese wetenschappers voerden een analyse uit waarbij ze 29 studies naar het gebruik van acupunctuur bij PDS met diarree onder de loep namen. Ze vergeleken verschillende behandelingen met elkaar, namelijk acupunctuur, nep-acupunctuur (waarbij acupunctuurnaalden willekeurig geprikt worden) en verschillende reguliere medicatie en diarreeremmers. Uit de analyse van ruim 9300 PDS’ers met diarree bleek dat acupunctuur het beste werkt bij de bestrijding van klachten. Gevolgd door nep-acupunctuur en reguliere medicatie. Daarbij hadden de mensen die acupunctuur kregen geen last van bijwerkingen. De punten die geprikt werden, hadden invloed op de pijnperceptie. Mensen ervaarden de buikpijn als minder ernstig. De onderzoekers gaven aan dat acupunctuur met name werkt bij mensen met diarree. Voor mensen met obstipatie of een mengvorm van obstipatie en diarree zijn de resultaten minder overtuigend.

De klachten die men ervaart bij PDS zijn individueel. Dit maakt het vinden van de juiste behandeling een persoonlijke zoektocht. Deze zoektocht kan moeilijk zijn, maar is zeer de moeite waard om te ondernemen.

Bron: Evid Based Complement Alternat Med. 2018 May 27;2018:2890465.

Comments are closed.