Acupunctuur bij huidklachten: psoriasis

0

Huidklachten kunnen erg hardnekkig zijn, maar met veel geduld en toewijding kunnen de resultaten erg goed zijn. Een jaar geleden kwam deze meneer (42) met steeds erger wordende psoriasis vulgaris naar de praktijk. Bij psoriasis is er sprake van gedeeltes met een verdikte, rode, schilferige huid die ook ontzettend kunnen jeuken. Het is in zijn jeugd al begonnen op zijn hoofd sinds enige tijd breidde het ook uit naar zijn ellebogen.

Het resultaat van de foto hiernaast is van een jaar behandeling met acupunctuur, kruiden en hormoonzalf (via de huisarts). Meneer kwam maandelijks voor acupunctuur behandeling, en op dit moment werd ook de kruidenformule aangepast voor de maand erop. Ondersteunend neemt hij de laatste 3 maanden ook dagelijks probiotica en vitamine D3.

Al na de eerste maand werden de plekjes minder rood en was er ook verandering in de dikte. De behandelingen zijn er op gericht om zijn energiepijl weer op bouwen, zodat zijn lichaam zelf weer goed afvalstoffen kan afvoeren en de huid kan herstellen op de aangedane plekken.

Stapje voor stapje meer in balans

In eerste instantie hadden we afgesproken om ons te richten op de ellebogen, omdat deze plekken het meest in het zicht zijn en ook erger werden. Maar na een paar maanden ging het zo goed met de ellebogen dat we toch wilden kijken of we wat konden doen aan de psoriasis op zijn hoofd. Dit was nog een flinke puzzel, maar uiteindelijk hebben we dit ook met succes mee kunnen nemen.

Psoriasis: geduld is een schone zaak

Het blijkt dat de verharde laag van de huid maar moeizaam werd vervangen door gezonde cellen. Voor dit soort langere trajecten is het zowel voor mij als de patiënt goed te kijken naar de kleine veranderingen. Goed overleggen en praten helpen hierbij. Men weet vaak zelf heel goed of iets de goede kant op gaat of niet, dat gevoel samen met objectieve feiten (en foto’s) maakt de behandeling effectief en uiteindelijk succesvol.

De plekjes waren ongeveer tussen een 0,5-1 centimeter groot, afname over ongeveer 10 maanden is dus moeilijk te zien. Om toch te volgen of de voortgang goed was hebben we gekeken naar: het opkomen van nieuwe plekjes, verschilveringen van de huid, roodheid van de plekjes, en hoe snel een oud plekje hersteld naar gezonde huid. Gelukkig bleek keer op keer dat er een kleine verbetering was in 1 of meerdere van deze punten.

Combinatie met regulier medicijn

Omdat we allebei niet negatief waren over de hormoonzalf hebben we besloten om deze te gebruiken in combinatie met acupunctuur en kruiden. In sommige Chinese kruidenzalven (die gebruikt worden in China) zit namelijk ook een hormoon verwerkt. Omdat de kruiden vanuit het interne werken en de zalf vanuit de buitenkant hadden we allebei vertrouwen in deze combinatie.

Het vervolg

Het resultaat is na het nemen van de foto’s al weer verder verbeterd. Nu zal het doorbehandelen zijn totdat alle plekjes echt weg zijn en blijven. Daarna bouwen we af met de kruiden en gaan we over naar alleen acupunctuur. Daarna bouwen we dan ook de acupunctuurbehandelingen af.

Wil je meer weten over acupunctuur bij huidklachten? Lees dan dit blog over acupunctuur bij acne, of lees over de acupunctuur ervaring van Steven die last had van eczeem. (even naar beneden scrollen voor zijn verhaal)

Heb je zelf last van huidklachten, neem dan contact met me op mij help je graag!

Veel mensen weten nog niet goed hoe hulpzaam acupunctuur en kruiden kunnen zijn. Jij kunt helpen door het bericht te delen, te liken of door me te volgen op facebook. Dit is heel waardevol en ik dank je van harte hiervoor!

Alex Djukanovic
nurtureyournature.nl
www.facebook.com/alexacupunctuur

Foto omslag: door Heartlover1717, onbewerkt. Gedeeld onder creative commons rechten.
Foto patiënt: gedeeld met toestemming.

Comments are closed.