Acupunctuur veilig en effectief bij chronische pijn kinderen

0

Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat acupunctuur een mogelijk veilige en effectieve behandeling van chronische pijn kan zijn bij kinderen.

Dat concluderen onderzoekers uit Chicago in een studie. Het merendeel van de 55 kinderen, tussen 7 en 20 jaar oud, die meededen aan het onderzoek merkte dat de pijn minder werd na behandeling via de traditionele Chinese behandelmethode.

Chronische pijn wordt gedefinieerd als elke pijn die langer dan twaalf weken aanhoudt. Wereldwijd ervaart 20 tot 35 procent van de kinderen chronische pijn. Als kinderen langdurig pijn ervaren, kan dit grote gevolgen hebben op het fysiek, psychisch en sociaal welbevinden en daarmee de kwaliteit van leven verminderen.

De onderzoekers stellen dat het behandelen van chronische pijn bij kinderen doorgaans heel lastig is, omdat er te weinig bewijs is van effectieve middelen. Daarnaast is het gevaarlijk om medicijnen voor te schrijven, aangezien kinderen in hun groei zitten en deze middelen mogelijk op termijn de gezondheid schaden. Bij volwassenen wordt acupunctuur al langer gezien als veilig en effectief bij chronische pijn, maar onderzoek bij kinderen hiernaar ontbrak.

Elk kind ontving acht sessies van 30 minuten acupunctuur. Voor en na elke behandeling gaven zij een score voor pijn, misselijkheid en kwaliteit van leven. Dat resulteerde in een significante pijnreductie aan het eind van iedere sessie, maar ook in de loop van alle sessies. Ook nam de misselijkheid af en de kwaliteit van leven juist toe.

Bron: Arts, Therapeut & Apotheker

 

Comments are closed.