Allergieën

0

Wist je dat een allergische aandoening de meest voorkomende chronische ziekte ter wereld is. Maar wat is het precies? En waarom heeft de een er wel last van en de ander niet?
Bekijk deze video over hooikoorts.

Wat is het?

Een allergie is een onterechte en overdreven reactie van het immuunsysteem op stoffen van buitenaf. Het kan gaan om stoffen die in voeding zitten en die in het algemeen zelfs als gezond worden gezien, bijvoorbeeld fruitsoorten of melk, maar ook om andere natuurlijke stoffen als pollen bij hooikoorts of haren van en hond of kat, stoffen die door insecten in ons lijf worden gespoten, zoals bijen-gif of antibiotica. Maar natuurlijk ook om stoffen die voor iedereen ongezond zijn, zoals nikkel en chroom, waarmee de huid in contact komt door een sieraad. We kunnen deze stoffen inademen, eten of drinken, via onze huid in ons lichaam krijgen of via onze neus (reuk).

Wat is de oorzaak?

Het is een scala aan mogelijkheden. Wat eraan ten grondslag ligt, weten wetenschappers dan ook niet precies. Omdat er steeds meer nieuwe allergieën bekend worden en deze vooral voorkomen in rijke, geïndustrialiseerde landen, denken wetenschappers dat het daar wellicht iets mee te maken heeft. Dat lijkt voor de hand liggend; aangezien allergieën vooral in geïndustrialiseerde, rijke met name Westerse landen voorkomen, is een verband met de moderne Westerse leefstijl logisch. Want met name die landen produceren synthetische, chemische of giftige stoffen die via voeding, producten, water en lucht in ons lichaam terechtkomen.

Bloedtest

Ook het feit dat ons immuunsysteem reageert alsof het een lichaamsvreemde stof betreft, draagt daaraan bij; niet alleen onze voeding bevat immers steeds meer lichaamsvreemde stoffen, ook vind je deze en andere stoffen steeds meer in andere producten die we gebruiken (bijvoorbeeld schoonmaak-, schoonheids- en bouwproducten). Hoewel door artsen wel achterhaald kan worden waarvoor mensen allergisch zijn, bijvoorbeeld door middel van een bloedtest, is het ook binnen de wetenschap nog onduidelijk hoe deze aandoening ontstaat. Waarom de een anders reageert op bijvoorbeeld koemelk dan de ander, is vooralsnog een raadsel.

Allergische reactie

Wat gebeurt er nu precies als iemand een allergische reactie krijgt? Als een stof het lichaam binnenkomt, kan dat een lichaamseigen stof zijn, een stof die het lichaam herkent, maar ook een lichaamsvreemde stof, een stof dus die het lichaam niet herkent. in het laatste geval denkt het immuunsysteem dat het een onbekende indringer is; dan komt de stof Immunoglobuline-E (IgE) in actie. Deze antistof, bestaande uit eiwitten, hecht zich aan een allergeen om een immuunreactie te initiëren. Het zorgt er ook voor dat de stof histamine vrijkomt en dat er andere cellen van het immuunsysteem naar de plaats des onheils worden gedirigeerd om er voor te zorgen dat de ‘lichaamsvreemde’ stof onschadelijk wordt gemaakt.

Dat dat gebeurt als er een echte lichaamsvreemde stof zoals een chemische of giftige stof, binnenkomt is begrijpelijk, maar het vreemde is dat dat ook gebeurt bij een gezonde, lichaamseigen stof. Onlangs publiceerde De Volkskrant een artikel over een onderzoek waarin onderzoekers van de immunologieafdeling van het Erasmus Medisch Centrum voor het eerst de cellen hebben weten te isoleren die ervoor zorgen dat mensen met een allergie ziek worden van allergenen. Hoewel er gesproken wordt van een doorbraak, weten we nog niet veel meer over waarom de een wel en de ander niet allergisch op een bepaalde stof reageert.

Wat kan je er zelf tegen doen?

In de allopathische zorg worden allergieën bestreden met synthetische medicijnen. Dat zorgt er op z’n best voor dat een allergie, bijvoorbeeld hooikoorts, binnen de perken wordt gehouden, niet dat je ervan verlost wordt. Voor een echte oplossing moet je daar dus niet zijn. Als je je gezonde verstand gebruikt, kom je een stuk verder: natuurlijke ‘medicijnen’ kunnen er wel voor zorgen dat je van een allergie afkomt.

Honing

Zowel mijn vrouw als mijn kleinzoon hadden last van hooikoorts. Door een tijdje elke dag een theelepel honing uit de streek waar je woont te nemen, is de hooikoorts geheel verdwenen. Maar er zijn meer mogelijkheden. Dat je weerstand er een hoofdrol bij speelt, klinkt logisch; als je weerstand verzwakt is, kunnen je allergieën getriggerd worden. Als dat zo is, zou een sterker immuunsysteem best wel eens weerstand kunnen bieden. Zoals we inmiddels weten, zorgt een gezond, biologisch voedingspatroon, een gezonde leefstijl zonder sigaretten en alcohol, en zonder synthetische medicijnen en behandelingen er voor dat je je immuunsysteem versterkt.

Natuurlijke eetpatroon

Hoewel de meeste onderzoekers de oplossing niet daar zoeken (waarom eigenlijk?), zou het voor de hand liggen daar toch eens een kijkje te nemen; geraffineerde suiker bijvoorbeeld is heel zuur en slijmvormend en dit moedigt allergieën aan. Stop een poosje met deze suiker, en kijk wat het doet. Je zou wel eens voor een leuke verassing kunnen komen te staan.

Dat geldt ook voor probiotica; probiotica in producten (bijvoorbeeld yoghurt) of in supplementen zorgen ook voor een versterkt immuunsysteem. Fins onderzoek heeft aangetoond dat er kinderen van moeders die aan allergieën lijden, minder kans hebben om allergieën te ontwikkelen als ze pro-biotische supplementen namen. Denk aan honing (uit eigen streek) vitamine C en kurkuma.

Eucalyptusolie

Ook brandnetelsoep of -thee kan je helpen om allergieën te bestrijden. Je kan dit medicijn ook in capsulevorm krijgen in biologische of natuurwinkels. Hetzelfde geldt voor groene thee; dit bevat epigallocatechinegallaat (EGCG) wat de productie van histamine blokkeert, en dus allergiesymptomen beperkt. Drink twee tot drie kopjes groene thee per dag voor de beste resultaten. Verder kan pikant voedsel – niet te pikant – helpen, net als (veel, anderhalf tot twee liter) water drinken – en eucalyptusolie; zo helpen gedroogde bladeren in een kom op je bureau of in de buurt vanwaar je werkt of slaapt, of olie inademen uit een zakdoek, eveneens om ontstekingen te beperken.

Triggers

Het is ten slotte aan te raden om uit te zoeken welke voedingsproducten of welkvoedingsproduct je allergie triggert. Maak daar een lijstje van en stop een paar weken met al deze producten. Daarna voeg je deze stoffen een voor een – steeds met minimaal een week er tussen – toe aan je eetpatroon. Op die manier kun je zien welk product of welke producten je allergie veroorzaken. Dan kan je overwegen dat helemaal uit je eetpatroon te verwijderen.

Natuurlijke leefstijl

Wat sowieso kan helpen zijn leefstijl-interventies. Neem bijvoorbeeld regelmatig een hete douche. De stoom maakt tijdelijk je sinussen vrij, maar verwijdert ook de pollen die aan je haar of huid plakken. Maar ook een reset van je immuunsysteem door een detox, kan je helpen. Je lever maakt je lichaam schoon, waardoor je immuunsysteem versterkt. Als we aannemen dat met name lichaamsvreemde stoffen zoals toxine, alcohol en nicotine verantwoordelijk zijn voor allergische reacties, kan een schoonmaakbeurt van dit orgaan wel eens helpen van je allergie af te komen. Dus stop met alcohol, sigaretten, cafeïne en suiker, en ga gezond eten en drinken. Met name een dieet met veel antioxidanten, mineralen en vitamines kan je wel eens versteld doen staan.

Voor meer informatie: chronischgezond.nu

Nu met podcasts van bekende Nederlanders

Cors van den Berg

Comments are closed.