Appelazijn

0

Vrij recentelijk kreeg ik een boektitel toegestuurd waar ik heel blij van word: ‘Appelazijn Encyclopedie’ van L. Trivieri.  Het boek staat nu op mijn verlanglijstje. Ik heb altijd appelazijn bij de hand want het werkt bij vele gezondheidsklachten en is heel smakelijk in de keuken. Dat is mooi mee genomen. Dit onderwerp stond namelijk al langer op mijn lijstje om aandacht aan te besteden. Dat doe ik nu.

Appelazijn ontstaat doordat bacteriën de suikers in de appels omzetten in alcohol. Daarna zijn er andere bacteriën die de alcohol weer omzetten naar azijn. In deze azijn zit niet alleen zuur, maar ook allerlei voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en belangrijke aminozuren etc.

Welke appelazijn kan je hiervoor het best gebruiken?

De biologische troebele appelzijn is aan te raden vanwege die rijke en schone samenstelling die deze azijn heeft.

Bij welke klachten?

  • Van appelazijn is bekend dat het een conserverende werking heeft en wordt daarvoor in de keuken ook gebruikt. Het vermindert bacteriën, virussen, schimmels en andere pathogenen. In het lichaam remt het ontstekingen. Door die ontstekingsremmende werking van appelazijn werkt het verlichtend bij reumatische klachten zoals artrose, jicht, fibromyalgie en lyme e.a.
  • Het kan bloedsuikerspiegels verlagen en de insuline gevoeligheid verbeteren. Dit zijn chronisch problemen voor mensen met diabetes
  • Het gebruiken van appelazijn kan helpen om de bloeddruk te verlagen. Het middel bevat kalium en magnesium die bekend zijn o.a. om een bloeddrukverlagende werking. Ook heeft het gebruik een positief effect om de cholesterol spiegel in het bloed
  • Het bevordert de spijsvertering en heeft een prebiotisch effect op de darmen, waardoor ook genoemd wordt dat het een bijdrage kan leveren aan afvallen. En tevens remt het in de darmen een overgroei aan Candida schimmel.
  • Appelazijn heeft een ontgiftende werking op lever en andere organen.
  • Het werkt reinigend op de huid
  • Het heeft een absorberende werking op calcium en werkt op deze manier preventief om osteoporose te voorkomen.
  • Doordat het helpt om het zuur-base evenwicht in het lichaam beter in balans te houden wordt het verouderingsproces vertraagd.
  • Minder bekend is dat door kalknagels (schimmelinfectie) worden tegengegaan door ze dagelijks met appelazijn te behandelen.
  • Ook bestrijdt het een vieze okselgeur.

Let op:

Gebruik niet teveel appelazijn in eens tegelijk. Gebruik het met mate.
Los een of twee eetlepels in een glas water wat je eventueel bij de maaltijd gebruikt.

Pas op voor je tanden: Azijn is met een gemiddelde pH van 2,5 erg zuur. Appelazijn is iets minder met een pH van 4,2 maar ook dat is nog steeds te zuur. Wanneer je appelazijn vaak drinkt, kan het gevolg zijn dat je tandglazuur versneld slijt. Daarom kun je beter kiezen voor een rietje. Zo spaar je je tanden.  .

Pas op met onverdunde azijn

Het is niet aan te raden om appelazijn onverdund te drinken. Dit kan leiden tot beschadiging van de slokdarm. Door azijn te verdunnen met water, wordt de pH van de vloeistof verlaagd. Daardoor is het veilig voor inwendig gebruik. Ook bij het aanbrengen van appelazijn op de huid, bijvoorbeeld om acne tegen te gaan, is het belangrijk om deze in verdunde vorm te gebruiken.

Dieren

Appelazijn wordt ook wel als hulpmiddel gebruikt bij dieren om weerstand te verbeteren en om gewrichten soepel te houden, bijvoorbeeld bij het oudere dier. Daarnaast vermindert appelazijn de aantrekking van o.a. vliegen, vlooien en teken etc. bij dieren. Hiervoor wordt de vacht met een verdund mengsel van water met appelazijn gewassen. Het geeft een natuurlijke bescherming.

Warme groet,

Corrie Derks
welkom@corriederks.nl

Comments are closed.