Ayurveda en Herfst

0

Volgens Ayurveda zijn onze lichaam en geest verbonden met de fasen van de natuur. ‘Ritucharya’ vertelt hoe wij een routine kunnen aanhouden gelijk met de natuur. Het vertelt ons hoe wij het beste kunnen halen uit een seizoen en hoe wij ons het beste kunnen beschermen tegen nadelige effecten.

Zo is elke jaargetijde gelinkt aan een constitutie type: Zomer voor de Pitta-mensen, Winter voor de Vata-mensen en Lente voor de Kapha-mensen. Ayurveda vertelt dat je vooral je natuurlijk gevoel volgt om te leren om de behoeften van je lichaam waar te kunnen nemen.

Vata

Is gevoelig bij elke wisseling van het jaargetijde. Let daarom dus goed op bij deze dosha bij de overgang van koud naar warm of omgekeerd en neem zo nodig maatregelen. Nu de zomer is afgenomen, neemt Kapha toe in ons lichaam. Het is daarom goed om daar maatregelen op te nemen. Bijvoorbeeld met Voeding: door één dag in de week ‘vloeibaar’ te eten, zoals soep, veel thee en veel groenten.

Vata speelt een belangrijke rol in onze energie en laat de Prana (levensenergie) stromen in ons lichaam. Wil je Vata in balans houden zodat het goed kan functioneren, voedt je lichaam dan met de energetisch kracht van vers en onbewerkt voedsel.

Vata is het meest actief tussen 2.00-6.00 uur in de vroege ochtend. Vata-type mensen zijn vaak rusteloos en lijden ook vaak aan slapeloosheid. Het is raadzaam voor hen om voor het slapen gaan een ontspanningsoefening te doen en niet te laat naar bed te gaan. Ook tussen 14.00-18.00 is Vata actief. Voor de Vata-type mensen die zich dan rusteloos voelen is het goed om tussen 14.00-16.00 een rustpauze te nemen. Bijvoorbeeld een uurtje rustig lezen in een stoel of kalmerende Yoga-oefeningen doen. Zo behoud je de rust en focus.

De Vata-type mensen zijn gebaat bij Aarden, het is een energetisch aspect om je Vata te beheersen. Belangrijk daarbij is regelmaat, rust en routine. Geen intense Yoga of andere sport oefeningen, maar kalmerende oefeningen. Maak een wandeling in het bos, laat de stilte op je inwerken en ervaar de rust dat het je geeft.

Herfst

In de herfst is het klimaat zeer wisselvallig; veel wind en regen kunnen elkaar sterk afwisselen. Neem maatregelen en bescherm je goed met de juiste kleding, voeding en leefstijl en voorkom ziekte. In deze tijd is het vooral goed een massage te ondergaan met warme sesamolie. Zo houdt je je lichaam warm en vergemakkelijk je de overgang naar de Winter. Eet veel soepen met verwarmende kruiden zoals Kardemom – het is zoet, warm, activerend en heerlijk geurend in je soep of groenteschotel.

Heb je na het lezen van deze blog interesse gekregen in Ayurveda en wat het voor jou van betekenis kan zijn? Neem dan contact op met mij voor een consult als je leefstijl wilt aanpassen of een behandeling zoals een Ayurvedische massage.

Namaste,

Nyantrie Jagesar

Comments are closed.