Ayurvedisch eten

0

Wanneer iemand in contact komt met Ayurveda en daar enthousiast over raakt, wil deze persoon meteen alles in zijn/haar leven aanpassen. De eerste nieuwe stap is meestal de voeding. En, dan vooral eten volgens de eigen constitutie.

Deze stap lijkt heel eenvoudig te zijn, maar in de praktijk is het niet zo eenvoudig. Bijvoorbeeld, je bent een Vata/Pitta type en wat goed zou zijn voor je Vata om te eten is eigenlijk niet goed voor je Pitta. En, stel je wilt voor je hele gezin Ayurvedisch koken, maar iedereen heeft een ander constitutie type? Tsja, zo raak je wel in de war en misschien ook gefrustreerd.

Hoe kun je dan het Voedingspatroon veranderen en toch Ayurvedisch eten?

Door de situatie op een andere manier aan te pakken. Denk vanuit een ander invalshoek. Dus niet denken vanuit eten volgens je constitutie maar denk vanuit een algemeen Ayurvedisch voedingspatroon dat geschikt is voor het hele gezin.

Denk aan:

  • Voeding dat de Digestie ondersteunt en onderhoudt (Agni – spijsverteringsvuur)
  • Voeding, dat zorgt voor een kalme en vredige Geest (Sattva)
  • Voeding dat het Immuunsysteem verzorgt (Ojas)

Wat kun je dan inzetten om de nieuwe invalshoek te bereiken?

Hier zet je dan Kwaliteit in. Volgens Ayurveda is de Digestie heel belangrijk. Wanneer de vertering goed verloopt, behoud je een goede gezondheid. Daarom wordt veel aandacht geschonken aan de Agni (vertegenwoordigt het spijsverteringsvuur). Kwaliteiten voor een gebalanceerde Agni is Warm, Licht en Olieachtig. Wanneer deze drie kwaliteiten toegevoegd worden in voedsel en drank, en het tegenovergestelde wordt verminderd, dan beïnvloed je direct de digestie.

Daarom is het beste voedsel/drank te vermijden dat:

  • TE Koud is (bijvoorbeeld gekoelde dranken)
  • TE Heet/stimulerend is (bijvoorbeeld chili, koffie, alcohol, gefermenteerd eten)
  • TE Zwaar is (bijvoorbeeld Gefrituurd eten)

Dus geen nadruk op Constitutioneel, maar op een Tridoshic voedingspatroon waar het hele gezin van mee profiteert. Een Tridoshic voedingspatroon brengt de drie Constitutie typen in balans, omdat:

  • Vata – (Ether/Lucht) mensen geneigd zijn tot voedsel/drank die TE Koud, Droog, Ruw en TE Licht zijn. Door voedsel te eten dat Warm, Lichtelijk Olieachtig en met de juiste balans van Licht/Zwaar – houdt je Vata in balans
  • Pitta – (Vuur) mensen geneigd zijn tot voedsel/drank die TE Heet of Olieachtig is. Door voedsel/drank te eten dat Warm (niet Heet) en een beetje Olieachtig is – houdt je Pitta in balans
  • Kapha – (Water/Aarde) mensen geneigd zijn tot voedsel/drank die TE Koud, Zwaar en moeilijk verteerbaar is. Door voedsel/drank te eten dat Warm en Licht zijn – houdt je Kapha in balans

De 6 smaken

Tridoshic eten houdt ook in de 6 smaken (zoet, zuur, zout, scherp, bitter en wrang) te verwerken in de maaltijden. In sommige maaltijden zullen sommige smaken dominanter aanwezig zijn, maar als bij de bereiding rekening gehouden wordt met de 6 smaken, dan kom je ook tot een balans. Een handige manier om de balans te bereiken is het toevoegen van Kruiden. Met kruiden kun je de voeding balanceren en brengt het eten op smaak!

In mijn praktijk kun je ook terecht voor een Voedingspatroon op maat voor jezelf. Meer informatie hierover, lees je op mijn website: www.nyantrie.nl

Deze blog is geschreven door Nyantrie, Ayurvedisch Massagetherapeut.

Comments are closed.