Bakpoeder veelbelovende ontstekingsremmer

0

Onderzoekers van het Medical College of Georgia zijn gestuit op een opmerkelijke ontstekingsremmende eigenschap van een simpel ingrediënt uit bakpoeder, met name natriumwaterstofcarbonaat (‘baksoda’). Een dagelijkse dosis baksoda vlak voor een maaltijd prikkelt de maag om meer zuur aan te maken. Voor milt zou dit een signaal zijn om een minder sterke immuunrespons op te wekken tijdens de vertering van een maaltijd, zoals die vaak na een maaltijd optreedt.

De eerste waarnemingen deden onderzoekers bij ratten met of zonder nierschade. Wanneer de ratten water met baksoda kregen, dan daalde het aantal M1-macrofagen en nam de groep van M2-macrofagen toe. M1-macrofagen bevorderen ontsteking, terwijl M2-macrofagen ontsteking beperken. De onderzoeken namen dezelfde respons waar bij studenten die baksoda opgelost in water dronken.

De inspiratie vonden onderzoekers bij patiënten met chronische nierziekte, bij wie baksoda niet enkel de te lage zuurtegraad van het bloed corrigeert, maar ook de nieren beschermt. Baksoda moet dus andere mechanismen activeren die de voortgang van nieraftakeling vertragen.

De milt kennen we vooral als een bloedfilter, maar het is ook een ondereel van het immuunsysteem waar witte bloedcellen ‘geparkeerd’ worden. De onderzoekers denken dat de mesotheelcellen van de milt het ontstekingsonderdrukkend signaal van de maag overbrengen naar de milt, die vervolgens dat overbrengt naar macrofagen en andere immuuncellen.

De onderzoekers vermoeden dat acetylcholine de drager van het signaal is, dat in dit geval niet geproduceerd wordt als neurotransmitter door zenuwcellen, maar als signaalstof door mesotheelcellen. Dat zou op zich ook een bijzondere ontdekking zijn. Acetylcholine wordt voornamelijk geproduceerd door de nervus vagus, de parasympathische zenuwen die rust in het lichaam brengen. Prikkeling van de nervus vagus zou zelfs een mogelijke strategie zijn om auto-immuunziekten zoals reuma te behandelen.

Bron: Voedingsgeneeskunde.nl

Comments are closed.