Jíj bent Baas over je eigen lichaam!

0

Als dorn-therapeut, voetreflexologe en complementair therapeut heb ik geleerd om mijn klanten altijd als geheel mens te bekijken.

Zo kunnen bijvoorbeeld klachten in de polsen, vaak gediagnosticeerd als carpaal-tunnelsyndroom, regelmatig “plotseling” verdwijnen door spieren in de nek los te maken. Of kunnen pijnlijke tintelingen of steken in benen, uitstralend naar de voeten, die soms gezien worden als een hernia, verholpen worden door het bekken recht te zetten en triggerpoints op te sporen en te behandelen.

Een van mijn klanten heeft onlangs de diagnose Bechterew gekregen, een aandoening waarbij ontsteking van gewrichten in de wervelkolom en het bekken tot pijn en stijfheid kunnen leiden. Bovendien heeft ze de ziekte van Crohn, een chronische ontsteking van het maag/darm-kanaal. Voor de ziekte van Bechterew loopt ze bij een reumatoloog, voor de ziekte van Crohn bij een maag-darm-lever-arts. De twee artsen hebben hun eigen specialisaties en zijn expert op hun eigen gebied. Er was alleen één klein probleempje; ze werkten niet samen.

Niet naar het geheel kijken

Ik hoor vaak van klanten dat artsen ze niet als geheel bekijken, maar alleen oog hebben voor de klacht en de plaats waar deze klacht zich bevindt. Artsen zien dus ook vaak de samenhang tussen klachten niet, bij meerdere klachten worden mensen weer via hun huisarts doorgestuurd naar een ander soort arts.
In het geval van mijn klant schreef de reumatoloog medicatie voor die niet samen ging met de ziekte van Crohn. En om te kijken in hoeverre de darmontstekingen, die de ziekte van Crohn veroorzaakt, meer of minder zijn geworden moet de klant bij tijd en wijle een darmonderzoek ondergaan die haar zorgvuldig, op complementaire manier, opgebouwde darmflora in één keer onderuit haalt.

De arts lijkt er niet bij stil te staan dat dat één van de consequenties van het darmonderzoek is en geeft ook geen tips om deze darmflora weer te herstellen. Nu is mijn klant gelukkig niet op haar mondje gevallen. Ze heeft zich goed ingelezen over haar ziekten en kiest ervoor om béide werelden, regulier én alternatief, in te zetten. Zij heeft zelf de adviezen van beide artsen aan elkaar gekoppeld en ervoor gezorgd dat die met elkaar zijn gaan overleggen. Dit zou niet gebeurd zijn als ze er zelf niet op gestaan had. Nu heeft ze meer vrijheid gekregen om er over na te denken welke optie ze wil kiezen. Mondigheid is dan toch wel heel erg belangrijk! Jíj bent baas over je eigen lichaam.

Sta af en toe eens even stil bij hoe je je voelt! Op die manier leer je beter te luisteren naar je lijf en ga je niet te snel voorbij jouw eigen grenzen. Sta er ook af en toe eens bij stil hoe je je voelt als je medicatie neemt. Past het bij je of niet? Als het niet doet wat het zou moeten doen, kaart het dan op tijd aan bij de behandeld arts. Een goede arts zou dan met je op zoek moeten gaan naar andere mogelijkheden omdat niemand hetzelfde reageert op medicijnen. Medicatie is uitgebreid getest voordat het op de markt komt, maar er worden nog te weinig onderzoeken gedaan naar de wisselwerking tússen medicijnen en de effecten op een lichaam. Daardoor kan het voorkomen dat je last hebt van bijwerkingen die zélfs in de vaak uitgebreide bijsluiter niet vermeld zullen staan. Bovendien zijn het vaak de hulpstoffen om de werkzame stof heen die bijwerkingen veroorzaken, waardoor medicijnen met dezelfde werkzame stoffen, maar van een ander (goedkoper en dus makkelijker vergoed) merk, andere reacties bij je teweeg kunnen brengen dan het oude vertrouwde medicijn dat je al jaren gebruikte.

Wees bij het toedienen van medicatie aan kinderen extra alert, want medicijnen mogen niet uitgetest worden op kinderen, alleen op volwassenen, vanwege ethische overwegingen en worden daardoor in de praktijk pas uitgeprobeerd. Onthoud dat jíj baas bent over je eigen lichaam!

Warme groet,
Renée van der Kroon, Praktijk Heel-zaam Deventer
(Dorn-therapeut, voetreflexologe en complementair therapeut)

Voor als u zich weer met plezier door uw leven wilt bewegen…

Comments are closed.