Berberis: stekelige krachtpatser

0

Berberis: stekelige krachtpatser

De hippe tuinier zal hem niet gauw in zijn tuin zetten, want de Berberis heeft een wat oubollig imago. Toch is de Berberis een interessante tuinplant. Een onvervalste krachtpatser als het gaat om de MRSA bacterie. En een mooie bijvangst: hij houdt de katten weg.

Geschiedenis van de Berberis

Stekeltjes, gele bloemen en prachtige rode bessen, daaraan herken je de Berberis. In de volksmond zuurbes geheten. De plant duikt al vroeg op in de geschiedenis.

Zo’n 900 jaar geleden zette de Benedictijnse abdis en mystica Hildegard von Bingen hem al in op het slagveld wegens zijn antiseptische werking. En er is niets nieuws onder de zon, want in het Engelse magazine ‘What docters don’t tell you’ vertelde een kruidendeskundige onlangs dat hij, toen hij in het ziekenhuis was, zijn bezoek gevraagd had om Berberis binnen te smokkelen met het oog op de ziekenhuisbacterie MRSA. Deze bacterie is de schrik van moderne artsen, omdat hij overal resistent voor is. Maar hij reageert wel op de Berberis.

Natuurlijk schoonmaakmiddel

Even een verhaal waar een van onze vrijwilligster mee werd geconfronteerd. Zij had (samen met haar man) ernstige huidklachten op benen en schouder (sleutelbeen), na diverse consulten bij artsen en therapeuten, die niets anders dan smeerseltjes voor huidklachten gaven, kwam de docent (chinese)natuurgeneeskunde door vragen erachter dat er een half jaar geleden iets gebeurd was in hun straat. De gemeente had namelijk de inhoud van het riool, de verkeerde kant uit laten stromen. De inhoud kwam in en onder hun hele huis (en kamer) terecht. Hierdoor was dus een ongelofelijke schoonmaakactie nodig. Toch blijkt nu dat de bacteriën die in hoekjes en gaatjes zaten/zitten gevolgen kunnen hebben. Na een levend bloed analyse kwam men erachter dat dit een stafilococcen zou zijn en de vrijwilligster ging nu thuis haar eigen natuurlijke middel maken. In dit geval een krachtige tinctuur met Berberine.

Positieve effecten

In de fytotherapie worden met name de wortel en de wortelbast gebruikt. De belangrijkste werkzame stof in zuurbes is de alkaloïde Berberine. In zuivere vorm is dat giftig.

Dit is de reden waarom je het alleen onder deskundige begeleiding zou moeten gebruiken. Niets om bang voor te zijn. Gif en tegengif zitten in dezelfde plant, en een beetje gif is heel gezond. Denk maar aan het blauwzuur in lijnzaad, dat ingezet kan worden tegen tumoren. Het is juist de alkaloïde die de MRSA-bacterie op afstand houdt. Dus ook hier geldt: alles met mate!

De bessen zijn eetbaar. Ze worden ingezet om de eetlust op te wekken en de maag te versterken. Verder stimuleren de alkaloïden de productie van galzuur, waardoor ze bijdragen aan een goede spijsvertering. De zurige bes helpt ook om braakneigingen in te dammen. Dankzij de wat zure smaak kan je er prima gelei en azijn van maken.

Recept  Berberis moes / Fruitleer

  •  Laat de kook over de bessen gaan en doe ze door een passeerzeef.
  • De moes optioneel zoeten met Maplesiroop.
  • De moes tussen twee vellen bakpapier met een deegrol tot een platte plak van ongeveer een vierde cm platdrukken.
  • Daarna voorzichtig het bovenste papier eraf nemen.
  • Verdeel met een mes in vierkante stukjes.
  • Drogen in de dehydrator of op de laagste temperatuur in de oven tot een knapperig geheel.
  • In een luchtdichte trommel bewaren

Gouden tip van de maand voor de op leeftijd zijnde zoals Sinterklaas en de Kerstman en die zich aangesproken voelt. Cholesterolverlagers uit de natuur met bitterstoffen van paardebloem, artisjok, duizendblad enz.

Dit artikel is geschreven door Marry Foelkel. In meer dan 25 jaar heeft Marry Foelkel een schat aan ervaring opgedaan met de toepassing van kruiden voor gezondheid en wellness.

Comments are closed.