Besmet met Lyme door een mug?

0

Lyme, daar heb je vast weleens van gehoord? Je denkt wellicht dat het overgedragen wordt door teken en dat je dus met name besmet kunt raken als je veel in het bos komt? Helaas tegenwoordig zijn er vele andere mogelijkheden om besmet te raken…

In deze blog ga ik, Gerrie Hasselaar, je in het kort vertellen over de bronnen van besmetting, de symptomen en geef ik je tips mee. Veel leesplezier! We gaan maar gelijk van start, want hoe kun je dan nog meer besmet raken?

Bronnen van besmetting

Dat teken de borrelia-bacterie (veroorzaker van de ziekte van lyme) kunnen overbrengen, is bekend. Helaas kunnen nagenoeg alle stekende insecten tegenwoordig lyme overbrengen, denk bv. aan muggen, dazen, horzels, vlooien, luizen, spinnen

Helaas worden bloedtransfusies nog niet gecontroleerd op lyme en helaas ook op deze manier kun jij besmet raken.

Via lichaamsvocht is het tevens overdraagbaar, denk aan speekselvocht, traanvocht, zweet, vaginaal vocht en sperma. Indien iemand in jouw gezin besmet is met lyme, is de kans dat jij lyme kunt oplopen, dus ook sterk aanwezig. Het is zelfs overdraagbaar van moeder op kind. In 2016 zag ik een pasgeboren baby’tje die via haar moeder tijdens de zwangerschap was geïnfecteerd met lyme.

Hoe voorkom ik lyme?

Heel kort door de bocht; uiteraard jouw afweersysteem zo gezond mogelijk houden, zodat jouw ‘leger’ direct korte metten maakt met de Borrelia-bacterie. Uiteraard weet jij wel hoe dat moet; gewoon gezond eten, niet teveel stress, goede nachtrust etc.

En wat doe ik als ik een teek heb?

Zorg in ieder geval dat je altijd een tekenkaart* bij je hebt, hier staat vaak een gebruiksaanwijzing op hoe de teek te verwijderen. Probeer in ieder geval nooit de teek te verdoven met alcohol of andere middelen, aangezien de teek dan in de stress kan schieten en hij direct zijn gifstoffen in jouw huid zal spuiten, waar jij echt heel ziek van kunt worden.

Download op jouw telefoon en op de telefoon van jouw kids nu alvast de gratis app van Teek Away; hier vind je veel nuttige info en staat precies wat je moet doen bij een tekenbeet.

Heb jij al onverklaarbare klachten? Denk dan aan (chronische) lyme bij:

  1. Meer dan 1 symptoom;
  2. Symptomen die komen en gaan; je hebt goede & slechte dagen;
  3. Pijn verplaatst zich door het lichaam; gewrichts-, spier-, en zenuwpijn;
    tintelingen die komen en gaan;
  4. Vrouwen: symptomen verergeren, gedurende, voor of kort na de menstruatie,
    of andere hormonale veranderingen;
  5. Symptomen reageren op antibiotica; zowel verbetering als verergering is mogelijk;
  6. Positieve bloeduitslagen voor Lyme en/of co-infecties;
  7. Diagnose fibromyalgie, CVS gekregen? Lyme kan alle ziektes imiteren.

Herken je jezelf in bovenstaande, of een ander, dan raad ik aan om vrijblijvend de vragenlijst in te vullen. 

In mijn volgende blog houd ik je weer op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen rondom lyme en vertel ik je wat meer over welke acties je kunt ondernemen wanneer je gestoken bent en nee, je krijgt niet altijd een rode kring bij een infectie.

Laten we elkaar helpen!

Ken jij iemand met klachten? Aarzel dan geen moment en laat hem of haar dit lezen.  Dit blogartikel mag je ook delen via Social Media om op deze manier zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen!

*Wil jij een gratis tekenkaartje ontvangen? Stuur me dan een mailtje, dan stuur ik jou een gratis mooi roze tekenkaartje op met gebruiksaanwijzing en loep.

Deze blog is geschreven door Gerrie Hasselaar.

Comments are closed.