Een veelgehoorde gezondheidsklacht in deze tijd is vermoeidheid. Veel mensen ervaren een gebrek aan energie. ‘Ik ben al moe als ik op sta’, ‘Ik heb echt geen puf om na een dag achter mijn laptop nog naar buiten te gaan’, ‘Na de lunch heb ik heel vaak een middagdip en vecht ik tegen de slaap’.
Soms denken we zelfs dat het hoort bij het ouder worden, maar klopt dat eigenlijk wel?
We zijn een beetje verwend geraakt
In ons moderne leven zijn er steeds minder beweegprikkels. Vanuit ons oerinstinct zijn we geneigd het ons zo makkelijk mogelijk te maken. De lift, de roltrap, de auto en steeds vaker de elektrische fiets hebben we binnen handbereik. De oermens kwam altijd eerst in beweging voordat hij iets kon eten. Er was geen koelkast op een paar meter afstand. Eten is voor ons vaak binnen handbereik, wat onbewust leidt tot nog minder bewegen. De oplossing? Bewegen inplannen en het zo organiseren dat het een gewoonte wordt.
Om op een gezonde manier te bewegen hoef je echt niet meteen naar de sportschool. Gewoon door de dag heen vaker bewegen en daarnaast zorgen dat je niet te lang achter elkaar stil zit helpt al veel. Te veel stil zitten zorgt al snel voor afbraak van spierweefsel. Stofzuigen, ramen wassen, tuinieren, een trapje extra lopen, als je achter de laptop werkt elk uur even opstaan, kopje thee halen…alle beetjes hebben effect.
Bewegen voor meer energie
Wil je gezond ouder worden dan zorgt naast gezonde voeding en genoeg slaap, buiten bewegen voor meer energie. Je herkent het vast dat je je opgeladen voelt na een flinke boswandeling. Naast een gevulde spaarrekening is het belangrijk te zorgen voor een goed gevulde spierrekening.
Hoe bouw je je spierrekening op? In elke spiercel zitten energiecentrales (mitochondriën). Die energiecentrales geven je energie. Hoe meer spieren je hebt, hoe meer centrales dus. Door bewegen en het doen van spieroefeningen train je je spieren, ze worden groter en sterker én er ontstaan méér van die energiecentrales. Zo zorgt vaker en intensiever bewegen ervoor dat je bruist van energie. Zie je hoe de cirkel draait?
Spieren, ‘use it or loose it’
Een paar weken in een ziekenhuis liggen bijvoorbeeld betekent al snel flink spiermassa-verlies. Spieren willen gebruikt worden, anders nemen ze snel in volume en kracht af.
Als je nog weinig beweegt, bouw het dan geleidelijk op. Je spieren hebben tijd nodig om te groeien en het aantal energiecentrales te verhogen. Het duurt een tijdje, afhankelijk van leeftijd en basisconditie, voordat je er wat van merkt.
Wat jou kan helpen:
- Beweeg met plezier. Geniet van buiten zijn, van actief zijn, speel met je (klein)kinderen. Maak een beweegplan!
- Doe wat je leuk vindt dan hou je het beter en langer vol. Wandelen, fietsen, het maakt niet uit. Alles helpt mee.
- Beweeg samen met anderen. Dat is gezelliger, het leidt af en je merkt nauwelijks dat je aan het bewegen bent. Plan het in.
Hartelijke groet van Hilda Mossink
info@eet-echt-eten.nl