Bier en gezondheid

0

Als er 1 ding duidelijk is geworden de afgelopen 2 jaar, dan is het wel dat gezondheid ons grootste goed is. Toch kunnen genieten en gezondheid goed samen gaan.

Graag wil ik jullie in dit blog meenemen in de gezondheidsaspecten van bier en waarom regelmatig een biertje drinken bevorderlijk kan zijn voor je gezondheid.

Er is namelijk wetenschappelijk bewijs dat matige drinkers (maximaal 1 á 2 glazen per dag) langer leven dan overmatige drinkers OF geheelonthouders. Dit betekent niet dat als je de hele week niet drinkt dat je dan op zaterdagavond 10 bier achterover mag slaan, want dat is en blijft ongezond !

Goed voor hart en bloedvaten

Niet alléén een glaasje wijn is goed voor hart en bloedvaten maar dit geldt ook voor een glaasje bier, dit komt namelijk doordat alcohol de goede soort cholesterol verhoogt en de slechte soort cholesterol afvoert naar de lever. Bijkomend voordeel is dat het gemiddelde glas bier minder calorieën bevat dan het gemiddelde glas wijn.

Vitaminen en mineralen

Bier is de meest voedzame alcoholische drank omdat hij naast de anti-oxidanten (die ook in wijn voorkomen) ook vezels, vitaminen en mineralen bevat. Denk hierbij aan vitamine B en de mineralen fosfor, jodium, magnesium, calcium en silicium. Silicium is een stof die bijdraagt aan de groei van botten en bindweefsel.

Hop, één van de basis ingrediënten van bier bevat daarnaast het stofje xanthohumol, dit stofje is in staat om je hersenen te beschermen tegen degeneratieve aandoeningen, zoals Alzheimer of Parkinson.

Verminderde kans op diabetes type 2

Diverse onderzoeken tonen aan dat bij matige alcoholconsumptie (lees 1 á 2 glazen per dag) er tot 30 % minder risico is op diabetes type 2. Alcohol beïnvloed de vetverbranding en zou daarmee ook de insulinegevoeligheid verbeteren.

Goede nachtrust

Hop heeft een rustgevend en slaap bevorderend effect, mensen die last hadden van slapeloosheid werd vroeger aangeraden om te slapen op een kussen gevuld met gedroogde hopbellen.

Los van de vele andere geneeskrachtige kruiden die in bier gebruikt kunnen worden zijn bovenstaande gezondheidsaspecten voor de meest voorkomende bieren van tegenwoordig van toepassing. Om de gezondheidsaspecten niet te niet te doen moeten we ons wel beperken tot maximaal 1 á 2 glazen per dag.

Proost en op jullie gezondheid !

Fred Penners
brouwboerderij@gmail.com

Comments are closed.