Bio-appels zijn gezond!
Appels zijn wereldwijd zowat de meest gegeten vruchten. Maar wist je: appels hebben hun eigen microbioom, en dat consumeren we mee met de appel. En dat beïnvloedt dan weer óns microbioom/darmflora. Eigenaardig genoeg zitten de meeste beestjes (zo’n 100 miljoen per appel!) niet op de schil, maar wel ín de vrucht. Appels eten zorgt dus voor een rijke aanvoer…
Microbiomen en lactobacillen
Wetenschappers onderzochten nu of er verschillen in microbioom te vinden waren tussen biologische en conventioneel geteelde appels. Beide blijken ongeveer hetzelfde aantal beestjes te huisvesten, maar de soorten en diversiteit verschillen wel. Biologische appels blijken een veel hogere diversiteit aan soorten te hebben (een 50-tal) tegenover conventionele (gemiddeld 16 soorten). Maar biologische appels bevatten vooral ‘gezonde soorten’, waaronder Lactobacillen (melkzuurbacteriën), terwijl deze ontbreken in conventioneel gekweekte appels. Daar werden eerder ziekmakende bacteriën gevonden zoals Shigella en Eschherichia.
Bio is dus echt beter voor je darmflora, gezondheid en immuniteit, alvast bewezen voor appels!
Bron: abcgezondheid.nl