Blaasontsteking bij vrouwen

0

Maandagavond half acht. Ik zit na een intensieve, maar voldane werkdag aan mijn zelf bereide avondmaaltijd als de telefoon gaat. Een patiënt van mij: ‘Sorry, dat ik nog zo laat bel, maar ik heb blaasontsteking. Ik ben vanmiddag bij de huisarts geweest, maar ik wil die rotzooi niet innemen. Al die bijwerkingen die er op de bijsluiter staan.’ En vervolgens leest ze de hele rits neveneffecten op van de gekregen antibiotica.

Cystitis is een veel voorkomend probleem bij vrouwen en ik kom het dan ook geregeld tegen binnen mijn praktijk. Het is ook een typische vrouwenkwaal. Een blaasontsteking is een ontsteking van het slijmvlies aan de binnenkant van de blaas en de plasbuis door darmbacteriën. Anatomisch gezien liggen de vagina en de anus redelijk dicht bij elkaar als je dit vergelijkt met mannen. Bacteriën uit de darm kunnen dan makkelijk het vaginale slijmvlies besmetten en koloniseren. Vooral jonge dames en vrouwen op leeftijd kampen het meest met dit probleem, al heeft het ogenschijnlijk een andere oorzaak. Na de menopauze maken vrouwen nog weinig oestrogeen aan wat kan leiden tot een verhoogde vatbaarheid van het vaginale slijmvlies voor bacteriële infecties en een verdunning van het slijmvlies in de urinebuis. Een andere reden voor urineweg infectie kan geslachtsgemeenschap zijn. Mocht de urinestroom (gedeeltelijk) wordt geblokkeerd door een steen in de blaas of urethra (urinebuis), een vergrote prostaat bij mannen of een vernauwing van de plasbuis, zijn bacteriën die de urinewegen binnenkomen minder geneigd om te worden uitgewassen met urine. Bacteriën kunnen zich snel vermenigvuldigen en dat heeft geen positief effect voor een mogelijke ontsteking.

Acute of chronische blaasontsteking

Een frequente, dringende behoefte met een brandend gevoel is een veelal overeenkomende klacht. ‘Mijn’ patiënt had vooral een brandende pijn aan het einde van de urinestraal. Soms kan die pijn voor, tijdens of na het plassen zijn met of zonder een irriterende jeuk. Voor mij als homeopaat is het belangrijk de precieze verschillen te weten in de klachten, omdat ik dan een ander middel moet inzetten. Is het een acute blaasontsteking of een chronische? Moet je rennen naar het toilet of kun je überhaupt wel lopen omdat het anders teveel pijn doet? Soms hoor ik van mensen dat ze maar gewoon blijven zitten vanwege de continue aandrang. Zodra ze weglopen van het toilet, kunnen ze weer! Bij anderen zit hier toch nog wel een tijd tussen. De één drinkt heel veel uit behoefte, terwijl een ander veel drinkt omdat men weet dat het goed is om veel te drinken. Sta je bij het plassen omdat zitten niet houdbaar is? Schreeuw je het uit van de pijn of valt het wel mee? Moet je in bed blijven liggen of ben je nog mobiel? Heb je koorts, wat niet vaak voorkomt, maar zeker belangrijk is of juist niet? Heb je het koud of juist erg warm?

Blaasontstekingen komen niet bij iedereen voor. Het komt vooral voor bij mensen met een krachtig innerlijk vuurtje. De energie die de warmte, het metabolisme en de transformatie in onze geest en lichaam regelt. Als deze niet in balans is kunnen deze regelmechanisme verstoord raken. De weerstand gaat omlaag en kunnen de blaasontsteking bacteriën (voornamelijk de in de darmbevattende Escherichia Coli) zich een weg naar binnen wanen. Super onplezierig! Verder regelt deze energie hoe we onze zintuiglijke waarnemingen interpreteren en is het de zetel voor irritatie en boosheid.

Gevoelsstrijd

Je zou kunnen zeggen dat er bij een blaasontsteking een gevoelsstrijd diep van binnen speelt. Ergens ben je zelf als stilstaand water waar ‘bacteriën’ zich snel kunnen vermeerderen. Je emoties dus. Onbewust blokkeer je de boel, net als de blokkade of vernauwing in de urineweg. De gevoelens vinden geen uitweg en dus ook je kwaadheid niet. Er is een verstikkende onmacht, een boosheid, een belemmering van het stromen van je emoties. Je staat jezelf niet toe je gevoelens vrij te laten stromen. Wees niet kwaad op een ander, maar kijk eens heel diep naar binnen naar de stilstand in jezelf. Ga weer bewegen en sta de warmte toe in al hetgeen wat je doet.

Een warme algehele body massage zal goed doen. Verder werkt warme kurmuma water positief op de blaasontsteking net als gemberthee en vers geperste wortelsap, omdat deze veel ontstekingsremmende werking in zich hebben. Radijsjuice of een watermeloen shake hebben beiden bioactieve stoffen die een antibacteriële werking hebben en kan je dus baat bij hebben. Cardemom verwijdert gifstoffen en voorkomt blaassteenvorming en het vasthouden van water. Doe één eetlepel kardemompoeder in een glas lauwe melk en drinken maar! Cranberrysap is mogelijk de meest bekende sap die je kunt drinken bij een blaasontsteking, maar ook karnemelk, verdund met twee keer de hoeveelheid water met een snufje zwarte peper en een snufje komijnzaadpoeder kan ook zeker werken!

En mijn patiënt? Die liet weten dat ze na het innemen van mijn middel de pijn van de blaasontsteking gelijk voelde zakken. Zo fijn!

Comments are closed.