Blauwe bessen en pure chocolade zorgen ervoor dat je er jong uit blijft zien

0

Het eten van blauwe bessen en pure chocolade helpt om er jong uit te blijven zien en geen rimpels te krijgen, zo ontdekten wetenschappers.

Deze voedingsmiddelen zijn rijk aan flavonoïden, stoffen die het DNA in onze cellen vernieuwen en voorkomen dat we beschermende telomeren beginnen te verliezen. Tijdens het verouderingsproces raken we deze telomeren namelijk kwijt.

Andere flavonoïdenrijke voedingsmiddelen, die eenzelfde gunstig effect hebben, zijn onder meer rode druiven. De beste anti-verouderingsdrank is dan ook rode wijn.

Uit laboratoriumproeven blijkt dat een bestanddeel in deze voedingsmiddelen en wijn, resveratrol, evenals moleculen die eenzelfde chemische structuur hebben (resveratrol analogen), de veroudering van oudere cellen vertraagden, en zelfs in een paar uur konden omkeren.

Hoofdonderzoeker Eva Latorre van de Universiteit van Exeter verklaarde: ‘Toen ik zag hoe een aantal van deze cellen zich in een kweekschaaltje begon te vernieuwen, kon ik dit niet geloven. De oude cellen zagen eruit als jonge cellen. Ik herhaalde de experimenten meerdere keren en in alle gevallen vernieuwden de cellen zich.’

Bron: BMC Cell Biol, 2017; 18: 31 / Medisch Dossier

Comments are closed.