Browsing: Fred Penners

Blog
0

Heksen en Bier

Nu de dagen beginnen te korten, het buiten guur en koud wordt , brengen we…

Blog Bierbrouwen
0

Bierbrouwen en de vier elementen

Januari, de maand waar de dagen weer beginnen te lengen, de winter is net begonnen en toch kijken we reikhalzend uit naar het voorjaar. Voor de brouwers was dit vroeger wel anders, want de winterperiode was bij uitstek het jaargetijde om bier te brouwen. En dat laatste, daar wil ik het in dit artikel over gaan hebben. Want wie verder kijkt dan het ontspannend drankje wat bier vandaag de dag is, zal zien dat er een relatie bestaat tussen bier, bierbrouwen en het oude geloof. Want als de dampen rond de in nevelen gesluierde brouwketel zijn opgetrokken, blijkt dat de kunst van het bierbrouwen is omgeven door mystiek en symboliek.

Blog
0

Zonder water geen leven, zonder water geen bier

Bier bevat een 4-tal ingrediënten waarvan, granen kruiden en gist reeds behandeld zijn in een eerder blog. Het vierde en misschien wel belangrijkste ingrediënt is WATER. Bier bestaat voor meer dan 80% uit water. Zonder water geen leven,  zonder water geen bier.

Blog
0

Biergist niet alleen goed voor het brouwen van bier

Tijdens het brouwen zetten we de zetmeel uit de granen om in suikers. Kruiden worden toegevoegd om deze zoete vloeistof wat meer smaak te geven en de houdbaarheid te verlengen. Maar dit gekruide suikerwater is nog steeds geen bier. Daar zorgt de gist voor. Zonder gist, geen bier! Je leest er meer over in deze blog.

Fred Penners
0

Kruiden als grondstof voor bier

Granen vormen de basis grondstof voor bier. Waar vroeger haver en tarwe veelgebruikte granen voor bier waren is dat tegenwoordig gerst. Niet voor niets is ‘gerstenat’ een veelgebruikt synoniem voor bier. Bier bevat naast deze ‘heilige’ granen (zie het vorige blog) ook kruiden als grondstof. Fred Penners, Zytholoog en Biersommelier bij de Brouwboerdeij vertelt er in deze blog meer over.

Fred Penners
0

Bier als portaal naar de diepere geheimen van het universum

Met Carnaval of vastenavond voor de deur, denken velen aan de vele liters bier die weer vergoten worden in de zuidelijke provincies. Niet alléén vastenavond heeft een veel diepere betekenis, en vind zijn oorsprong in de religieuze sfeer, maar ook bier is meer dan het ontspannend drankje zoals we het vandaag de dag kennen.

Fred Penners
0

Even voorstellen: Fred Penners

“Slechts enkele weken nadat de dampen rondom de in nevelen gesluierde brouwketel zijn opgetrokken, kunnen wij al proeven van deze eeuwenoude drank… Bier, zoveel meer dan een ontspannend drankje.” Onze nieuwe gastblogger Fred Penners, Zytholoog, Biersommelier en voorzitter Stichting Brouwboerderij stelt zich zelf voor