Browsing: Robby Sallaets

Blog
0

Het rode goud

Ik heb de beste job in de wereld. Misschien niet de gezondste job met al het eten dat me wordt voorgeschoteld, maar ik zou niet anders meer willen. Ik proef van de lekkerste dingen, ontdek de beste restaurants en gerechten en het belangrijkste van al: ik krijg de kans om de mensen achter prachtige producten te ontdekken. Vorige maand had ik het geluk om de mensen van Belgische Saffraan te ontmoeten. Twee enorm warme mensen die experimenteren met saffraan.

Blog
0

De Boekenbeurs

In België hebben we elk jaar de Boekenbeurs. Alle uitgeverijen staan daar in volle glorie te pronken met de boeken die ze het afgelopen jaar hebben uitgegeven. En hoewel ik, en velen met mij, vinden dat de Boekenbeurs wel eens een frisse wind, nieuwe locatie, en een ander concept kan gebruiken, kuier ik er toch telkens opnieuw met veel plezier rond. Wetende dat ik thuis nog een paar 100 boeken heb liggen die ik eigenlijk wil lezen. Daarom had ik voor mezelf dit jaar de belofte gemaakt: als ik een boek zou kopen, moest het een boek zijn waar ik inspiratie uit kan halen voor mijn professionele zelve. Over eten of moestuinieren dus. En wonder boven wonder werkte die aanpak: ik verliet de Boekenbeurs met slechts twee boeken in mijn herbruikbare zak.

Blog
0

De herfst is mijn seizoen

Van alle seizoenen is de herfst by far mijn favoriete. We hebben echt een heel mooie, hete zomer gehad maar ik ben blij dat het voorbij is. Begrijp me niet verkeerd. De vele feestjes, het in de tuin zitten tot een stuk in de nacht en heerlijke tomaten vers uit de serre vind ik ook heerlijk. Maar de zomer is toch vooral een seizoen propvol gevuld met activiteiten. Je voelt je bijna schuldig als je met zulk mooi weer binnen gaat zitten. De herfst daarentegen dwingt je naar buiten met haar mooie kleuren en zuigt je weer naar binnen zodra het donker wordt.

Blog
0

(R)evolutie in de landbouw

Normaal schrijf ik hier enkel over moestuinieren. Maar deze keer heb ik het graag eens over moestuinieren in het groot: de landbouw. Een sector die elke dag zorgt dat miljoenen mensen een boterham mee naar het werk kunnen nemen, een biertje kunnen drinken of kroketten kunnen eten. Een sector die eigenlijk meer erkenning zou moeten krijgen dan momenteel het geval is. Maar toch gaat het ergens fout.

Blog
0

Op vakantie met een moestuin

De zomervakantie staat weer voor de deur en dat wil zeggen dat heel veel mensen een paar dagen tot een paar weken andere oorden opzoeken. Plezant. Heel plezant zelfs, maar wat doe je dan met je moestuin? Gok je erop dat deze een paar weken lang in ideale condities blijft verder groeien, of probeer je toch maar beter om hem in veilige handen en in de meest ideale omstandigheden achter te laten?

Blog
0

Juni: wie oogst, moet zaaien

Kroppen sla, peultjes, vroege aardappelen, spinazie, wortelen bietjes en met wat geluk de eerste kolen; dat valt er zeker en vast allemaal al te oogsten deze maand. En ze zeggen wel eens: wie zaait zal oogsten. Ik zeg altijd: wie oogst, moet zaaien.

Blog
0

Het leven in de moestuin

Steeds wanneer ik aan de slag ga in de moestuin, overvalt een soort kalmte me. Ook wanneer ik onkruid wied, Colorado-kevers vang of de zoveelste vogel betrap op het stelen van een aardbei. Want laten we even eerlijk zijn, een moestuin is geweldig, toch is het niet altijd rozengeur en maneschijn. Indringers, het weer of eigen onhandigheden zorgen er soms voor dat er dingen misgaan in de moestuin. Zonder dat dat dan een ramp hoeft te zijn.

Blog
0

Een ode aan de traagheid

De laatste tijd valt het me op. Meer dan de voorbije jaren. Zeker als je regelmatig de pagina’s op facebook bekijkt van pakweg Velt of Moestuinwijven. Geweldige pagina’s om te volgen trouwens . Door alle reacties en foto’s te zien, krijg je instant goesting om zelf aan de slag te gaan. Maar is het goesting of is het ongeduld?

Blog
0

Lentekriebels in de moestuin

Iedereen die een tuin of een moestuin heeft, zal dit volmondig beamen. Vorig weekend is het nieuwe moestuinseizoen officieel van start gegaan. Geen druppeltje regen, een fijn lentezonnetje en temperaturen tot 10 graden. Dan mag je al bij je thuis wat paprika’s of erwten hebben voorgezaaid, het is pas vorig weekend dat de echte kriebels er waren om de tuin in te duiken en de eerste voorbereidingen te treffen voor het nieuwe moestuinseizoen.

Robby Sallaets
0

Lang leve de maand oktober

Door de moderne transport-en bewaarmiddelen kan je eigenlijk elke maand alle soorten groenten en fruit krijgen. Handig, maar minder lekker, ecologisch minder verantwoord en minder gezond. Daarom zien supermarkten zich genoodzaakt om boontjes te kopen in Kenia en ze te doppen in oostbloklanden, blijven ze tomaten in de rekken leggen ook al smaken ze naar water en dat bovendien aan dumpingsprijzen.
Laten we even eerlijk zijn, er is altijd iemand die de prijs betaalt. Of het milieu of de mensen die aan een hongerloon eten telen of verwerken.