De natuur is een geweldige hersteller

0

Op de website van Gezond Dorp kwam ik de term Bosbaden tegen. Dat wekte mijn nieuwsgierigheid. Bosbaden? Baden ín het bos? Of…..?

Het bosbaden werd gedaan in een Brabants bos. Tijdens Bosbaden ervaar je dat een verblijf in een natuurlijke omgeving je lichaam op verschillende manieren beïnvloedt. Bewegen in de natuur heeft een direct helend effect op lichaam en geest.

Ontspanning in de natuur

Het is een bijzondere, maar vooral ontspannende ervaring, die elementen in zich heeft van mediteren. Maar ook elementen die doen denken aan ontspanningsoefeningen. Je leert de natuur intenser beleven door alle zintuigen bewust te gebruiken.

Bosbaden is oorspronkelijk in Japan ontstaan waar wetenschappelijk is aangetoond dat mensen zich energieker en meer uitgerust voelen na deze ervaring. Het versterkt het afweersysteem en vergroot daardoor de weerstand tegen ziekten en virussen.

Het doel van Bosbaden is vooral:

  • onthaasten,
  • genieten van wat de natuur te bieden heeft
  • de spanning van het jachtige leven los te laten
  • opnieuw ‘aarden’ door bewust contact te maken met de grond en daardoor je lichaam op te laden.

 

Zelf bosbaden, hoe doe je dat?

Vooral door je zintuigen veel bewuster in te zetten. Je kunt je achtereenvolgens één voor één concentreren op de verschillende zintuigen: voelen, ruiken, horen, zien en proeven.

Voelen en ruiken

Bijvoorbeeld op blote voeten door het gras, bos en mos lopen. En ook met de handen voel je de structuur van alles wat je tegenkomt, zoals takjes, struiken, bomen of nerven van een blad. Of ruik alles wat je allemaal tegenkomt in het bos. Zeker in de herfst met de geurende -soms stinkende- paddenstoelen, de aardegeur van het zand aan het mos, de bladeren, die een frisse geur afscheiden als je er even overheen krast met je nagel.

Luisteren

Of luister naar de bosgeluiden, de stilte, de verschillende vogels, de wind en ritselende bladeren. Je staat er vaak niet bij stil, maar als je door het bos loopt of fietst valt er veel te zien. Verschillende groeistructuren van bomen struiken en gras en die toch een harmonieus geheel vormen. Alle kleuren die harmonie brengen. Veel groen, bruin, geel, oker en blauw; weinig harde/felle kleuren, zoals rood en oranje.

Bosbaden helpt bij het los laten van je gedachten, het maximaal ervaren van de natuur en laat je in het ‘hier en nu’ zijn.

Hartelijke groet van Hilda Mossink
info@eet-echt-eten.nl

Comments are closed.