Bye Bye Gras

0

In Brussel werd enkele dagen geleden een nieuwe campagne voorgesteld. Een campagne die ik enkel maar kan toejuichen. Het roept namelijk om om nog luier te zijn dan ik al ben. Om gras niet elke week, maar om de 3-4 weken te maaien. Of zelfs helemaal niet meer. Klinkt als muziek in de oren toch? Minder werk en minder irritante grasmaaiergeluiden van de buren als je in je tuin zit.

Vanaf maart gaat iedereen weer aan de slag in de tuin. Elke week moet dat gras gekortwiekt worden, want we zijn allemaal zo trots op een kort, perfect onderhouden gazonneke. De campagne Bye Bye Grass is voor die mensen een geschenk uit de hemel. Want eigenlijk doen we heel veel werk voor iets wat eigenlijk niet nodig is. Natuur wil immers gewoon groeien, en wij houden dat tegen. Kijk maar eens naar een grasveld na een aantal weken. Dan zie je er de madeliefjes, paardenbloemen en ander klein ‘onkruid’ ontstaan. We houden als mensen de natuur een beetje in een infantiel, klein stadium en daardoor kan het zichzelf niet verdedigen als er iets misgaat. Beetje droogte, minste buxusmotje en we zitten met problemen.

Alles wat meer laten verwilderen is dus een goede manier om de natuur terug wat meer veerkracht te geven. Bovendien is een niet-gekortwiekt gazon een zegen voor het klimaat. Hoger en divers grasland houdt CO2 beter op dan eender welk gazonneke. Daarnaast speelt ook de biodiversiteit een grote rol. Meer verwildering betekent veel meer verschillende soorten planten en veel meer opties voor verschillende dieren om van deze biodiversiteit te genieten. Je mag dus luier zijn en daarnaast ga je meer leven in je tuin hebben om van te genieten. De natuur kan soms heel schoon zijn, maar dan moeten we het laten doen. Want het verdwijnen van biodiversiteit en het daarmee gepaard gaan verdwijnen van sommige diersoorten is een bijzonder spijtige zaak.

Als bepaalde diersoorten verdwijnen dreigt de ganse voedselpiramide in te storten en zullen andere diersoorten het ook weer moeilijk krijgen. Wilde bijen, honingbijen, hommels zorgen voor 80% van de voedselvoorziening in Europa. Hun waarde voor de landbouw werd in 2013 door de Europese commissie geschat op 22 miljard euro. Grasland met bloemen is een must voor de bijtjes. Luister dus maar een keer meer naar Sam Gooris en laat het gras maar groeien!

“Make Europe wild again!” is de slogan waarmee de oorlog aan de afgelijnde grasperkjes wordt verklaard. De actie gaat uit van Bruggeling Louis De Jaeger en wordt gesteund door bekende Vlamingen als Herr Seele, Dirk Draulans, Bartel Van Riet en Steven Vromman.

Groet, Robby

Comments are closed.