Chinese geneeswijzen tegen lage rugpijn

0

Lage rugpijn kan veroorzaakt worden door een beschadiging van een tussenwervelschijf, ook wel een hernia genoemd. Chinese massage en acupunctuur kunnen verlichting bieden bij de kwaal.

Traditionele Chinese geneeswijzen is een verzamelnaam voor verschillende behandelmethodes uit Azië en met name China. Deze behandelmethodes worden soms al meer dan 2000 jaar toegepast. In de westerse wereld zijn een aantal van deze behandelingen bekend en worden ook regelmatig toegepast door therapeuten. Met name het gebruik van Chinese kruiden, acupunctuur, Chinese massage (tuina) en acupressuur zijn in Nederland ingeburgerd. Wetenschappers hebben een groot literatuuronderzoek uitgevoerd om te bepalen welke methodes zinvol zijn bij lage rugpijn die veroorzaakt wordt door een hernia.

Chinese behandeling is effectief

Bij de behandeling van een hernia worden traditioneel in China vier verschillende methodes toegepast, te weten tuina, acupunctuur, ‘strekking’ (het rekken of kraken van een gewricht) en de toepassing van Chinese kruiden.

De wetenschappers hebben de effectiviteit en veiligheid van deze verschillende behandelmethodes met elkaar vergeleken. Hiervoor zijn 121 gerandomiseerde, klinische studies gebruikt met in totaal 13.075 deelnemers. Tuina en acupunctuur zijn beiden zowel effectief als veilig bij lage rugpijn veroorzaakt door een hernia. Het strekken van een gewricht, in dit geval de wervelkolom, blijkt het minst effectief te zijn. Chinese kruiden zijn minder effectief dan Chinese massage of acupunctuur, maar gebruik kan de aandoening wel genezen.

In 13 van de 121 studies werden bijwerkingen genoemd, waaronder verergering van de pijn bij 22 mensen, een verhoogde bloeddruk bij 2 mensen en een afwijking in het gewricht bij 12 mensen. Bijwerkingen lijken daarmee zeer zelden op te treden, wat de toepassing van Chinese massage en acupunctuur niet alleen effectief maakt, maar ook veilig.

Bron: Evid Based Complement Alternat Med. 2019; 2019: 6821310.

Comments are closed.