Cholesterol is ook op jongere leeftijd belangrijk’

0

Een licht verhoogd cholesterol bij mensen tussen de 35 en 55 jaar vergroot de kans op een hartziekten significant. Dat blijkt uit onderzoek aan het Duke University Medical Center, meldt Gezondheidsnet.nl.

Indien je tussen de 35 en 55 jaar bent neemt het risico op hart- en vaatziekten met bijna 40 procent toe voor iedere 10 jaar dat je een licht verhoogd cholesterol hebt. Daarom, stellen de onderzoekers, is het belangrijk om het cholesterolgehalte ook op jongere leeftijd al in de gaten te houden.

Leefstijl

“Hoewel niet iedereen met een verhoogd cholesterol meteen medicijnen nodig heeft, zijn veel mensen wel gebaat bij veranderingen van het eet- en beweegpatroon”, vertelt hoofonderzoeker Ann Marie Navar-Boggan. “Wat we onze bloedvaten aandoen op 20, 30 en 40-jarige leeftijd legt de basis voor ziekte op latere leeftijd. Als we wachten tot we 50 of 60 jaar zijn met goed voor ons hart te zorgen, ben je misschien al wel te laat.”

Door teveel cholesterol in het bloed kunnen er vetophopingen op de wanden van de bloedvaten ontstaan. De bloedstroom naar je hart, hersenen en lichaam wordt hierdoor beperkt, met als gevolg pijn op de borst of een hartaanval.

Onderzoek

Voor de studie werden 1478 gezonde volwassenen gedurende langere tijd gevolgd. Op 55-jarige leeftijd had bijna 20 procent van de deelnemers minstens tien jaar blootstelling aan een verhoogd cholesterol. De 15 jaar daarna was de kans op een hartziekten 16,5 procent. Bijna vier keer zo hoog als het risico op een hartziekten bij de deelnemers zonder een verhoogd cholesterol.

Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Circulation.

Leave A Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.