Cichorei helpt bij stress en onrust

0

In de late zomer en herfst vinden we ze langs de weg. Statige tot wel een meter hoog wordende planten met hemels blauwe bloemen die verspreid langs de stevige stengel staan. De ervaring leert dat ze ongeschikt zijn voor de vaas, maar wel goed voor de gezondheid.

Het is de Cichorei (Cichorium Intybus), een belangrijke plant uit de natuurgeneeskunde door zijn sterk ontgiftende werking. Daarnaast werkt de plant bij slapeloosheid en onrust. Tevens maakt het de mens meer stressbestendig en het helpt zelfs wanneer men te maken heeft met burn-out.

In het eerste jaar maakt deze vaste plant een mooie blad rozet. In het tweede jaar komt de stengel met hemels blauwe bloemen die van een schoonheid zijn dat menig dichter ze bezongen heeft.
Het grote wortelstelsel is de basis voor de Cichorei ‘koffie’, een bitter bruin drankje dat als vervanging voor koffie kan dienen met een gezonde ontgiftende werking. Helaas wordt dit koffie surrogaat nauwelijks meer gebruikt.

Tegenwoordig zijn de zacht bittere bladeren populair. Interessant is de geschiedenis van deze wortel. Belgische boeren bedekten de wortel in de winteropslag (inkuilen) met aarde. Door de warmte ontsproten de wortels met blanke, bitter smakende en knapperige knoppen. En zie daar de Brusselse lof was geboren. Tegenwoordig wordt ook de wortel in de herfst geoogst en met zand bedekt. Daaruit zijn de groenten als witlof en een rode zacht bittere en lekker pittige Italiaanse Radicchio ontstaan, die ook in de rauwkost salade een mooie ontgiftende werking heeft.

De Griekse kruidengeleerde Dioskurides en ook Kareltje de Groote zorgde ervoor dat deze “Intybus” in de lijst van nuttige en gezondheidsondersteunende planten opgenomen werd. Sindsdien was deze plant een vast onderdeel van de kloostertuinen in de middeleeuwen. Gelukkig ook vandaag nog wordt de plant aanbevolen bij melancholie en voor klachten van de maag, lever, gal en milt. Dit kruid kan ook gebruikt worden bij eczeemachtige huidklachten en andere zogenoemde welvaartziekten. Mooi is de combinatie met kruiden als Gulden Roede en Bijvoet, bijvoorbeeld als ontgifting van zware metalen en ander gesnor in ons lijf. Een kuur van deze ontgiftende kruiden geeft de mens in het algemeen meer blijheid en levensenergie.

1 theelepel van het theemengsel op 1,5 dl. water. Drie maal per dag een kopje voor de maaltijd.

Inhoudstoffen Cichorei: Innuline, stofwisselende minerale zouten, ijzer, magnesium, fosfor, natruim, kalium, coumarines, cellulose, ALA (alfa lynoleenzuur), LA (lynolzuur).

Innuline uit de wortel werkt:

  • bloedsuikerspiegel regulerend
  • als voedsel voor de Bifido bacterie in de dikke darm
  • bevorderend voor de opname van calcium
  • stimulerend en ontzurend voor de darm en herstelt de darmflora
  • cholesterol verlagend

Dit artikel is geschreven door Marry Foelkel. In meer dan 25 jaar heeft Marry Foelkel een schat aan ervaring opgedaan met de toepassing van kruiden voor gezondheid en wellness.

 

Comments are closed.