Citroenen: waarom zijn ze zo gezond?

0

Vroeger waren citroenen schaars, zelfs zo schaars dat koningen ze als cadeau kregen. Rond de Middellandse Zee worden citroenen al 2000 jaar geteeld. Maar 2500 jaar voor Christus werd er al een citroenvormige oorbel gevonden, dit duidt erop dat citroenen toen al bestonden en geliefd waren. Britse Marineschepen nemen zelfs nog steeds citroenen mee op hun tochten, omdat het zo goed tegen scheurbuik helpt (door Vitamine C).

Citroenbomen in Mediterraanse gebieden produceren tot 300 kilo fruit, het hele jaar door. Ze blijven ook het hele jaar door mooi groen, wat een typisch mediterraans gevoel geeft. Over heel de wereld is citroen populair, maar waarom is deze vrucht zo gezond? Het is een hele lijst, maar wel eentje om vrolijk van te worden: citroenen bevatten vitamine C, citroenzuur, flavonoïden, B-vitamines, kalk, koper, ijzer, magnesium, fosfor, kalium en vezels. Het is oprecht een superfood!

De gezondheidsvoordelen van citroen

Een citroen heeft veel gezondheidsvoordelen, zo helpt het bijvoorbeeld om jouw lichaam te ontgiften. ‘s Ochtends kun je (vers) citroensap mixen met lauwwarm water in een groot glas. Handig is wel om dit met een rietje te drinken, zodat het sap jouw tandglazuur niet aantast. Het glas citroensap met water maakt het lichaam van binnen helemaal schoon, dit dankzij de grote hoeveelheid vitamine C en flavonoïden. Deze twee stoffen zorgen ervoor dat de lever wordt ontgift, het urinezuur wordt geneutraliseerd en de stoffen lossen kalk en gal- en nierstenen op. Daarnaast verlaagt citroensap de bloeddruk en stimuleert het de darmen en de stoelgang op natuurlijke wijze. Citroensap werkt ook nog eens desinfecterend; dit betekent dat het wormen in de ingewanden doodt en griep/verkoudheidverwekkers uitschakelt. Omdat citroenen desinfecterend zijn werkt het ook nog eens heel goed bij schoonmaken!

Onderzoek laat zien dat citroensap de bacteriën van malaria, cholera, tyfus en difterie vernietigd. Vrije radicalen worden geneutraliseerd door de vitamine C in citroenen, vrije radicalen zijn de schadelijke deeltjes die veroudering en ziekte veroorzaakt. De routine in citroen werkt tegen oogkwalen aan het netvlies. Zelfs de schil van de citroen heeft voordelen. Zo bevat citroenschil tangeretine, dit helpt tegen hersenkwalen zoals de ziekte van Parkinson.

Kankerwerend

Mensen functioneren het beste indien er een balans is tussen zuren en basische voedingsstoffen. Citroen werkt balancerend bij het zuurvormende voedsel dat mensen eten (granen, vlees en kaas). Citroen smaakt wel zuur, maar het reageert basisch. Er zijn weinig andere voedingsmiddelen die zoveel basen aanmaken als citroen. Voor mensen werkt citroen als echte energiebom, het helpt bij zuurstofgebrek en ademproblemen. De eerste klimmer die de top van de Mount Everest bereikte, Edmund Hillary, zei zelfs dat het hem niet gelukt was zonder citroenen. Het stofje limoneen in citroenen werkt kankerwerend, het remt de groei van gezwellen. Maar niet alleen limoneen werkt kankerwerend, citroenen hebben in totaal 22 kankerwerende stoffen in zich.

Rijpe citroenen

Wanneer zijn citroenen nou rijp? Je kunt het aan de volgende punten zien. Allereerst, kijk naar zware citroenen. Deze zijn sappiger, zoeter en zijn rijker aan mineralen. Je kunt het ook zien aan de kleur, een citroen moet helemaal geel zijn. Wanneer een citroen groene delen heeft dan is deze onrijp en heel erg zuur. Als een citroen overrijp is dan kun je dit gemakkelijk zien, ze zijn gerimpeld, niet meer helder geel en ze hebben zachte en harde delen. Je kunt een citroen het beste bewaren op kamertemperatuur, uit de zon. Of tot vijf weken in de koelkast.

Een leuk huishoudelijk weetje: wanneer je een schaal verse citroenen in je kamer zet dan geeft deze een heerlijke frisse geur af voor een paar dagen. Natuurlijk kun je citroen perfect gebruiken bij salades, cakes en verse vis. Vooral bij vis geeft citroen een heerlijk verfrissende smaak.

Foto: pyntofmyld (Flickr, CC BY)

Comments are closed.