Corona

0

He who is filled with Virtue is like a newborn child.
Wasps and serpents will not sting him;
Wild beasts will not pounce upon him;
He will not be attacked by birds of prey.
His bones are soft, his muscles weak,
But his grip is firm.
He has not experienced the union of man and woman, but is whole.
His manhood is strong.
He screams all day without becoming hoarse.
This is perfect harmony.

Knowing harmony is constancy.
Knowing constancy is enlightenment.

It is not wise to rush about.
Controlling the breath causes strain.
If too much energy is used, exhaustion follows.
This is not the way of Tao.
Whatever is contrary to Tao will not last long.

Tao Te Ching – Lao Tzu – chapter 55

Kijk naar je innerlijke rijkdom

Kinderen hebben van nature een ruimer bewustzijn en staan nog meer in verbinding met zichzelf en de universele wereld. Ze zijn energiek en hebben een sterk innerlijk kompas. Door de wereld om ons heen die meer gericht is op prestatie en denken, groeien we op in een wereld waarin we ons gaan identificeren met de vorm. Hierdoor wordt het steeds lastiger om de wijsheid van de ziel en het hart te volgen. Langzaam gaat de energie verloren en begint het lijden. Nu in deze tijd van corona komt dit extra sterk naar voren en mogen we nog meer gaan kijken naar onze eigen innerlijke rijkdom. Waar draait het nu werkelijk om? En waar lopen we zelf persoonlijk tegenaan wat aandacht en actie verdient?

De symptomen van Corona

Een virus heeft een gunstige voedingsbodem nodig om te kunnen groeien, met andere woorden als ons immuunsysteem niet goed werkt is men vatbaar voor ziekten. Het immuunsysteem probeert de ongenode gast naar buiten te werken wat resulteert in ziektesymptomen. In het ergste geval krijgt iemand met corona een (dubbele) longontsteking. Een sterk gevoel van benauwdheid is dan de ervaring of een beklemming van de borst. Het ademen wordt moeilijk en je voelt je zwaar en zwak. Andere verschijnselen kunnen een droge hoest zijn, waarbij het ophoesten van slijm lastig is. Er kan koorts zijn met pijn in de spieren en mogelijk juist wel of geen neusverkoudheid. De gewone griepverschijnselen kunnen ook voorkomen bij de corona besmetting. Dit is een kleine greep van symptomen die kunnen voorkomen bij het huidige omstreden virus. Een ieder kan een geheel eigen beeld van corona tonen met dezelfde hoofdverschijnselen.

Een tijd van bezinning

De wereld is bevangen van emoties en voornamelijk angst. Men weet niet hoe dit zal verlopen en is het uitzicht kwijt. In eerste instantie zat het vol ambitie en verlangens, maar de grenzen zijn nu gesloten. Men trekt zich terug, gekwetst. Het leven voelt beperkt en er wordt niet écht geleefd. Er wordt geen antwoord gegeven op de werkelijke diepe verlangens, niet aan de wensen van liefde en relaties voldaan. Immers we mogen geen handen meer schudden, de eerste blijk van belangstelling. De wereld laat zich onderdrukken, waarin we onszelf moeten zien te bevrijden uit het spoor van de opgelegde maatregelen. Net als het gevoel van een longontsteking….

We zullen anders moeten gaan leven. Meer vanuit onszelf. Ondanks alles of juist dankzij dit alles kunnen we ontspannen doordat het werk wordt stil gelegd en gaan onderzoeken waar we blij van worden. Het is de tijd van bezinning, terug gaan naar jezelf. Inwendig zit men met hoge aspiraties, ambities, een inwendige roep om actie, maar men kan het niet waarmaken omdat de wereld ziek is.

Neem verantwoordelijkheid

Als mensheid hebben we de aarde uit balans gebracht. Het immuunsysteem van de aarde is verzwakt, omdat de economie altijd boven gezondheid en duurzaamheid staat. Maar de natuur regelt zichzelf en laat weten dat het ziek is door middel van het corona virus. Alles in het leven is karma en het lot is daar een onderdeel van. Het is actie en reactie, oorzaak en gevolg die kan worden beïnvloed door het eigen handelen, het actief te bekijken en hierop invloed uitoefenen. Je kunt zeggen dat het lot eigenlijk het effect is van het handelen. Alleen bij het lot onderga je de dingen passief, bij karma is er actie. Je neemt het lot in eigen handen. Je neemt verantwoordelijkheid.

Een weg van dankbaarheid en hulp

We moeten dus blijkbaar een andere weg kiezen. We moeten grenzen verleggen, innerlijke grenzen. Terug naar de natuur. Geen vaccin is er op dit moment beschikbaar en paracetamol en andere nsaid’s (ibuprofen, diclofenac, naproxen) schijnen tegendraads te werken en schijnen het ziekteproces te verlengen. We moeten het zelf doen, we zijn op onszelf aangewezen. Met een sterke levenswil, moed en kracht aan onze zijde kunnen we leren om van het leven zelf te gaan genieten en hartverwarmend klaar staan voor anderen, wat nu volop aan het opkomen is. Probeer onze longen niet met verdriet en angst te vullen, maar adem voor jezelf en leef en kijk naar wat jij kunt doen zonder egoïsme. Vul jezelf niet met eindeloos gepieker en geniet als een kind van de mooie momenten die er zijn en wees hier dankbaar voor.

Versterken van het imuunsysteem

Natuurlijk moeten we aan onze hygiëne denken. Regelmatig onze handen wassen, thuis blijven als je ziek bent, hoesten en niezen in de ellebogen. Het advies is om dit gebeuren gecontroleerd aan te pakken. Helemaal voorkomen kunnen we het niet. We kunnen niet een jaar lang onze grenzen dicht gooien. Ons immuunsysteem zal moeten worden geboost om onze algemene weerstand te versterken.

Waar ons immuunsysteem vaak last van heeft is het gebrek aan zonlicht. De winter is net voorbij en ons levensvuurtje is in dit jaargetijde wat aan de zwakke kant. De winter zorgt ervoor dat we alles binnenhouden om onszelf warm te kunnen houden. Je eetlust gaat omhoog en hebt daardoor in de winter zin in zwaardere voeding zoals stamppotten. Nu het lente wordt gaan we weer meer openstaan. De afvalstoffen uit ons lichaam komen weer in beweging vanuit de diepe weefsels, zoals het smelten van de sneeuw van een berg. Dit alles moeten we zien te verteren. Onze emoties zijn hier ook een onderdeel van. Vandaar dat mensen weleens last kunnen hebben van een voorjaarsdepressie, waardoor het sterftecijfer in dit jaargetijde erg hoog is. Juist nu we zoveel bezig zijn om de afvalstoffen uit het lymfesysteem te verwerken zijn we meer vatbaar voor verkoudheid, slijm en andere virussen.

Dus .. om te zorgen dat je systeem zo goed mogelijk bestand is tegen het virus kun je de volgende maatregelen nemen:

 • Wees matig met suikerconsumptie
 • Zo min mogelijk alcohol
 • Handhaaf een regelmatig levensritme
 • Neem voldoende slaap. Wie minder dan zes uur slaapt, is veel vatbaarder
 • Meditatie
 • Voldoende zon
 • Genoeg vitamine C
 • Lichaamsbeweging
 • Onbewerkt vers en gevarieerde voeding
 • Voldoende frisse lucht
 • Weinig stress en paniek
 • Vermijd zuivel, ijs en vlees
 • Teveel koolhydraten
 • Vermijd koude voeding
 • Koud nadouchen voor het versterken van de bloedcirculatie
 • De hele dag door warm water drinken of gemberthee
 • Vlierbessenthee
 • Koriander, komijn en venkel thee
 • Verse kruiden zoals tijm, basilicum, koriander (zit boordenvol vitamine C)
 • Neem dagelijks op de nuchtere maag een theelepel kurkuma met warm water, liefst met zwarte peper of kokosolie voor de opname van de kurkuma. Kurkuma heeft een anti-virale werking en helpt je lymfesysteem op te schonen.
 • Sociaal contact
 • Gorgel dagelijks met een halve theelepel kurkuma en een halve theelepel zout. Preventief in de ochtend. Als je al keelklachten hebt kun je dit meerdere keren per dag doen.
 • Dagelijks pranayma: voor het versterken van de longen Bhastrika en voor het versterken van je levensvuurtje (agni) Kappalabati

Homeopathisch verhoog je je weerstand door een constitutiemiddel in te nemen. Dit is een individueel uitgezocht middel. In de meeste gevallen werkt dit als een betrouwbare bescherming. Bij acute klachten (keelpijn, hoest, koorts, ontstekingen, etc) kan het vaak snel en doeltreffend helpen.

Sinds jaar en dag beschikken we als homeopaat over een heel arsenaal aan middelen. Voor de verschillende stadia zijn er verschillende middelen in te zetten afhankelijk van de symptomen. Op basis van de persoonlijke symptomen en de specifieke epidemie wordt er gebruik gemaakt van een genus epidemicus, wat elk jaar anders kan zijn. Naast dat de algemene en de persoonlijke symptomen belangrijk zijn, zijn ook de volgorde en de intensiteit van specifieke symptomen belangrijk.

Ik ben geen vervanger van een regulier arts, maar als u corona of griepverschijnselen heeft dan kan ik mogelijk wat voor u betekenen!

Pas goed op uzelf en blijf gezond!

Michelle Manders
info@homeopathieinhartenziel.nl
tel. +31-(0)6 399 488 969

Comments are closed.