Wat hebben corona en overgewicht met elkaar te maken?

0

De afgelopen weken waarin het corona virus ons land vrijwel stil legde heb ik veel gelezen over dit onbekende virus. Er zijn nog heel veel vraagtekens. We bewegen richting een 1,5 meter economie.

Versterk je immuunsysteem

Opvallend is wel dat afstand houden het grootste speerpunt blijft. Natuurlijk is dat belangrijk om directe besmetting te voorkomen. Opvallend is ook dat er zo weinig informatie door de overheid wordt verstrekt over hoe je je immuunsysteem op de lange termijn versterkt.

Een sterke weerstand kan het verschil maken tussen lichte of ernstiger symptomen. Met een krachtig immuunsysteem kan je lichaam nieuwe virussen veel beter te lijf gaan. Wat kun je doen om weerbaarder te worden? Voeding en een gezonde leefstijl zijn dan essentieel. En het mooie is, daar kun je zelf steeds bewuster voor kiezen.

Gezond gewicht van groot belang

Van Mariëtte Boon, internist in opleiding, las ik een blog over hoe overgewicht je immuunsysteem zwakker maakt. Een teveel aan vet, met name buikvet dat rond je middel zit zorgt, voor een overmaat aan ontstekingsstoffen. Deze stoffen zorgen op hun beurt voor een grotere kans op hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, diabetes. En bij mensen met deze onderliggende klachten verlopen infecties zoals met corona veel ernstiger. Deze mensen komen vaker op de IC terecht. Wetenschappers denken nu dat de ontstekingen in het buikvet zorgen voor overbelasting van het afweersysteem. Bij een infectie komt het afweersysteem te laat in actie en kan het virus meer schade aanrichten.

Geen afvaldieet maar een gezonde leefstijl

Als je gezonder wilt worden en gewicht wilt verliezen heeft een crashdieet op de lange termijn alleen maar negatieve effecten. Je hormonen raken uit balans en uiteindelijk krijg je er vaak gewicht bij.

Wat je wel kunt doen?

  • Kies voor onbewerkte voeding en een gevarieerd eet- en beweegpatroon.
  • Breng je vetverbranding op gang door te bewegen, het liefst buiten én voordat je ontbijt. En experimenteer eens met koud afdouchen, een mini sauna effect.
  • Zet de thermostaat een graadje lager. Blootstelling aan kou maakt je immuunsysteem sterker.

Hartelijke groet van Hilda Mossink
E-mail: info@eet-echt-eten.nl
Tel. 06-44286934

Comments are closed.