De afvalvrije keukencyclus

0
Bij het horen van het woord cyclus denken veel vrouwen direct aan de vervelende menstruatiecyclus. Maar dit is iets helemaal anders. Dit gaat over de keukencyclus, die dan nog wel helemaal afvalvrij kan en dat is leuk, heel leuk. Wat die cyclus precies inhoudt, wie de auteur is en wat je precies kan ontdekken in het boek lees je hier.

Groene vingers tot in de keuken

Het thema van het boek is hoe je duurzaam kunt tuinieren en koken zonder dat je voedsel verspilt en met zo weinig mogelijk afval. Daarvoor mag je de restjes van groenten en fruit niet langer weggooien. In plaats daarvan ga je ze in water of aarde lekker opnieuw opkweken tot nieuwe planten. Dit heeft alleen maar voordelen. In de eerste plaats is dit een decoratief gegeven: je aanrecht, je vensterbank en je tuin ogen mooi. Je hebt ook steeds verse groenten en kruiden in huis: een meerwaarde voor je gezondheid en een meevaller voor je geldbeugel. Je vermindert bovendien de afvalberg en voedselverspilling en dit alles terwijl je er een leuke hobby aan overhoudt.

De auteur is geen groentje

Katie Elzer-Peters: een dame met een indrukwekkend cv. Tuinieren heeft ze als het ware met de paplepel meegekregen. Ze werkte als hovenier en klom op tot parkdirecteur, directeur educatie, medewerker ontwikkeling en manager van een hele reeks botanische tuinen op verschillende locaties in Amerika. Ook schreef ze meerdere boeken over het kweken van groenten en over het vak tuinieren. Ervaringsdeskundige tot op het bot dus.

Over groentjes en zo

De afvalvrije keukencyclusHoe is het boek opgevat? Eigenlijk word je al blij door alleen nog maar naar de cover te kijken. En die typeert het hele boek. Bang omdat je een dummy bent? Hoeft helemaal niet. De uitleg is helder: via korte aanwijzingen en vooral ook heel veel foto’s leer je heel snel hoe je afvalvrij aan de slag kunt in je keuken. Er gaat ook veel aandacht naar het betrekken van kinderen bij je tuinier- en kookavonturen, want jong geleerd is oud gedaan. Via microgroenten – die snel groeien, denk maar aan tuinkers bijvoorbeeld – leren kinderen in korte tijd hoe ze iets kunnen kweken. Zo breng je hen snel de nodige vaardigheden bij.
In een korte inleiding geeft de auteur duiding over voedselcultuur, leven zonder afval en de voordelen ervan en vind je een gebruiksaanwijzing voor het boek. Daarna komt een eerste hoofdstuk met enkele eenvoudige wetenschappelijke weetjes en technieken die nodig zijn voor het opkweken van restjes. En dan komt het echte werk. Vier hoofdstukken lang word je stap voor stap en vooral heel erg illustratief begeleid in het worden van een expert in afvalvrij koken en tuinieren. Een handige index maakt het geheel compleet.
Een mooi, leerrijk, nuttig en vooral ook uniek doeboek om in huis te halen!

Comments are closed.